Cricket – så funkar det

2017-06-07 22:00 Gunnar Vrang

En svårförstådd, avancerad form av brännboll som bäst spelas iförd vita kläder över flera dagar? Nja, cricketen är mer mång­facetterad än så.

Ovalformad gräsplan

Cricket spelas på en ovalformad gräsplan stor som två fotbollsplaner. Mitt på planen finns en gräsfri yta, pitch, och på varje kortsida av pitchen finns en grind med tre träpinnar i marken.

Inne- och utelag

Det är bara som innelag som man kan ta poäng, genom att dra nytta av hur man slår bollen över spelplanen. Utelaget ska försöka bränna ut innelaget och på så sätt begränsa poängen som innelaget kan ta.

Tre timmar eller fem dagar?

Cricket spelas i en mängd olika format, allt beroende på matchernas längd. Den kortaste och mest populära spelformen är T20, där en match pågår i ungefär tre timmar. Testcricket är den avgjort längsta varianten, här kan matcherna pågå i upp till fem dagar.

Inomhus?

Cricketen har även format som är anpassade för inomhusspel, då kallas det six-a-side där matcherna pågår i högst 35–40 minuter. Reglerna är i princip de samma som för utomhusspel.

Störst i Asien

Cricket har spelats sedan 1500-talet, störst är sporten i länder som Indien, Pakistan, Bangladesh och Sri Lanka. Sporten är även mycket populär i England, Sydafrika och Australien. Globalt har sporten 2,5 miljarder fans.

Största stjärnorna

De två indiska spelarna Virat Kohli och MS Dhoni är två av sportens superstjärnor. De spelar i Indian Premier League och uppges tjäna mellan 210 till 240 miljoner kronor per säsong.

Gunnar Vrang

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet