Cricketboom i Sverige

2017-06-07 22:00 Gunnar Vrang
Landslagsspelare. Spelaren Azam Khalil och det svenska herrlandslaget i cricket ska snart spela VM-kval i Rotterdam. Foto: LINNEA RHEBORG

Cricketen slår sig in i den svenska idrottsfloran. Under de senaste fem åren har antalet klubbar ökat från 12 till 61 stycken.

Män i vita ribbstickade tröjor och vita byxor som spelar brännbollsliknande matcher i flera dagar med svårförstådda regler. För många är just den bilden synonym med cricket. Men sporten har genomgått en rejäl förändringsprocess och når snabbt nya geografiska marknader. En sådan är Sverige.

– I Sverige finns det ju ett stort sug efter nya sporter generellt sett och det har vi märkt inom cricketen. Men den största anledningen till lyftet är alla nyanlända som kommer hit från cricketspelande ­länder, säger Ulrika Lingslunde, general­sekreterare för Svenska Cricketförbundet.

Med klubbar från Malmö i söder till Skellefteå i norr och ett medlemsantal som ökar exponentiellt är cricket en av Sveriges snabbast växande sporter. En av dem som kunnat följa cricketens tillväxt på nära håll är Azam Khalil, själv invandrad till Sverige 2003, och en viktig kugge i det svenska cricketlandslaget sedan 2009.

– Jag kanske var lite extrem, men jag blev helt tagen av sporten när Pakistan vann VM 1992. När jag kom till Sverige var cricketen nästan det enda jag kunde tänka på och genom skolan träffade jag likasinnade kompisar och därför började jag spela i Sverige.

Även om Azam Khalil talar varmt om sporten och är en av dess främsta ambassadörer i Sverige, så är han även väl medveten om vad som krävs för att få sporten att lyfta ordentligt.

– Utmaningen är att få de som inte har en bakgrund eller koppling till cricketen att börja spela, att få skolbarn intresserade. För har du väl fastnat för cricketen så släpper den inte taget om en, du kommer aldrig att sluta spela.

Staffan Lageson, cricketveteran i Sverige som med klubben Guttsta Wicked Cricket Club spelat sedan början av 1990-talet, instämmer i resonemanget.

– Nästa steg att ta är att se till att klubbarna breddar sina verksamheter och startar ungdomslag och damlag. Att få tjejer och killar att börja spela cricket tidigt är också nyckeln till att Sverige ska kunna konkurrera internationellt i framtiden, säger han.

Internationellt är cricketen inget annat än en världssport som inte alltför sällan jämförs med fotbollen. Men det är framför allt sedan 2003, då det nya och kortare spelformatet T20 infördes, som cricketen fått en pånyttfödelse internationellt sett. Med T20 sträcker sig matcherna snarare över några timmar än de flera dagar långa testmatcherna, något som lämpar sig bättre för tv-sändningar och därmed för sponsorskap i olika former.

Ett exempel är Indian Premier League (IPL), cricketens NHL, som är baserad på T20-formatet. Under förra året följde över en miljard tv-tittare IPL och ligan drog in åtskilliga miljarder kronor i sändnings­rättigheter och sponsorskap.

Till IPL är det ljusår för svensk cricket, men förståelsen för sporten och därmed också grunden för fortsatt tillväxt i Sverige finns där.

– I sin grundform är cricketen en extremt tillgänglig sport och runt omkring den finns en hel kultur och social inramning som inte finns i många andra sporter, säger Ulrika Lingslunde.

Hon får medhåll av Niklas Frisell, marknadschef på lägenhetshotellet Stay At som är hemvist för många konsulter från flera cricket­spelande länder som i perioder arbetar i Stockholm.

– Det är en väldigt social sport som är enkel att följa. Som icke-spelare är det lätt att bli en hang-around i cricketen och involveras i sporten som åskådare, säger han.

Cricketintresset bland Stay Ats många internationella gäster har gått så långt att en klubb skapats, Stay At Royals Cricket Club, som numera huserar i cricketens division tre.

Men även om inspirationen från internationella konsulter från cricketspelande länder må ha lagt grunden för sportens tillväxt i Sverige är det ändå de senaste årens kraftiga ökning av nyanlända, främst från Afghanistan, som ligger bakom boomen. Cricketen har också byggt broar mellan kulturer, samtidigt som den agerat språngbräda in i det svenska samhället för många.

– Vi hör från många nyanlända att de ­hittat livet igen tack vare sporten. Det finns en passion kring cricketen som jag inte stött på i andra sportsammanhang tidigare, säger Ulrika Lingslunde.

Den passionen, tillsammans med högre tillgänglighet i form av fler cricketplaner och det snabbare spelformatet T20, hoppas nu Svenska Cricketförbundet ska kunna ge skjuts till cricketens fortsatta utbredning på svensk mark.

Draghjälp kan även komma från rent sportsliga svenska framgångar internationellt sett. Redan 9–15 juni kan Azam Khalil och det svenska herrlandslaget ta chansen att bättra på Sveriges rykte som cricketnation när de spelar VM-kval för Europa- divisionen i Rotterdam.

Herrlandslaget

Sveriges herrlandslag i cricket spelade sin första match i Korfu, mot Portugal den 13 september 1999.

Gunnar Vrang

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet