Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dags att vårstäda bilen

2013-05-10 10:29
Tänk på miljön och tvätta bilen i en tvätthall. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Nu är det dags att lämna vintern bakom oss och låta bilen få en rejäl vårstädning. Här är alla tips och råd för en skonsam tvätt för premiumbilen.

Månader av körning på salta vägar sliter på bilen och en rejäl städning brukar vara på sin plats framåt vårkanten. Enligt Ola Gustafsson, avdelningsansvarig på Finishing department på lyxbilsåterförsäljaren Autoropa, är det handtvätt som gäller för att slita på lacken så lite som möjligt.

– Vi ser många bilar varje dag och man ser direkt när en bil har tvättats i maskintvätt. Tvättreporna blir hemska. Det sägs att det ska vara skonsamt, men det är det inte. Handtvätta bilen själv eller lämna in hos någon som gör jobbet ordentligt. Det kostar inte mycket mer att lämna in bilen för handtvätt i stället för maskintvätt, och är väl värt pengarna, säger Ola Gustafsson.

För den som tvättar bilen själv är det viktigt att skaffa ordentliga redskap. Kontrollera så att medlen inte sliter på lacken och välj gärna de lite dyrare svamparna som också är mer skonsamma.

När det kommer till lyxbilar som Ferrari, Maserati och Bentley levereras de ofta med lackskydd, vilket man varje år bör göra en återbehandling på.

– En lackbehandling går att göra även på vanliga bilar och är att rekommendera för i princip alla bilägare. Det är ett bra sätt om man vill behålla lystern. Lacken står sig bättre mot solljus och smutsen rinner lättare av, säger Ola Gustafsson.

En sak som många ibland missar vid tvätten är att göra rent hjulhuset ordentligt. Där kan det lätt samlas beläggningar som tär på karossen, så var noga med att spola rent där. Den som har en lyxbil bör också särskilt se över skinnklädseln i bilen lite extra.

– Den typen av bilar brukar ha ett premiumskinn, men de nöts ganska bra när man hoppar in och ut. För att få upp lystern i skinnet brukar det vara bra att göra en skinnbehandling en gång per år, säger Ola Gustafsson.

Något Ola Gustafsson däremot inte tycker att man bör göra själv är motortvätt – i alla fall om man inte är säker på hur man gör.

– Det kan gå väldigt fel om det blir vattenansamlingar på ställen där det inte ska finnas vatten, säger Ola Gustafsson.

Tips för den som tvättar bilen själv:

  • Tänk på att inte stå ute på gatan, gården eller parkeringsplatsen. Åk i stället till en ”gör-det-själv-hall”.
  • Införskaffa ordentliga svampar och rengöringsmedel som är skonsamma mot lacken.
  • En avfettning brukar vara på sin plats för att få bort all smuts ordentligt.
  • En högtryckstvätt är mycket effektiv, men kom ihåg att en smutsig bil ska spolas nedifrån och upp för att minska risken för repor. Efter schamponering bör bilen i stället spolas av uppifrån och ner.
  • Använd ett sämskskinn eller en böjd gummiskrapa för att torka av bilen.
  • Vid vaxning och polering – stå i en så dammfri miljö som möjligt.
  • Dammsug bilen ordentligt och torka av instrumentbrädan med vatten och en microfiberduk.
  • Ta en titt under golvmattorna så att ingen fukt finns kvar och bidrar till skador.

Emelie Åberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom