Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Den alpina ambassadören

2018-11-29 13:04

Carl Johan Evers lever på att designa skidanläggningar. Det gav honom en roll som medlare mellan Nord- och Sydkorea.

Bergsingenjören Carl Johan Evers har alltid blandat arbete med passion. Ingenjörsstudierna vid Luleås tekniska högskola kombinerades med skidlärarjobb i Riksgränsen.

När det var dags för examensarbete i början på 1970-talet tog han sig an den lilla orten Kittelfjäll. Där renoverade han en skidanläggning, byggde en stugby och förlängde liftarna upp på fjället.

– Jag fick ett lokaliseringslån på 15 miljoner kronor, vilket var mycket på den tiden. Jag tyckte att det var kul med helikopterskidåkning, så jag hyrde in en Sikorski-helikopter. Det var pionjärtid i Kittelfjäll.

Carl Johan Evers blev kvar i Kittelfjäll i tio år, men i dag är hela världen hans arbetsplats. Han designar skidanläggningar, huvudsakligen i nordöstra Asien och i Alperna, och har varit involverad i att färdigställa anläggningar för flera olympiska spel. År 2008 blev han headhuntad för att undersöka Kinas möjligheter för ett vinter-OS 2022.

– Jag åkte till nordöstra Kina där det verkade finnas bäst förutsättningar för ett vinter-OS. Men jag såg att det var svårt att få ut den fallhöjd som behövdes för störtlopp.

Han sökte längre söderut. På berget Shang bai Shan, på gränsen till Nordkorea, hittade han rätt – såväl fallhöjd som snö var perfekt för att hålla olympiska spel. Det enda kruxet var att man skulle behöva bygga bergsstationen på andra sidan berget – i Nordkorea.

Men inte ens landsgränser och långt gångna konflikter kan stoppa en skidfantast från de perfekta snöförhållandena. Carl Johan Evers kunde inte glömma idén om en skidort som skulle ena de två länderna. Via kontakter på riskkapitalbolaget Swedfund blev han presenterad för Nordkoreas ambassadör i Stockholm.

– Han blev väldigt intresserad av idén. Sedan dess har jag besökt Nordkoreas ambassad flera gånger, och 2017 blev jag bjuden till Nordkorea.

Som de första utlänningarna någonsin fick han och en delegation av tränare, arkitekter och liftbyggare resa till Nordkorea för att titta på deras enda skidanläggning och träna deras alpina landslag. Resan resulterade i att han fick Sydkoreas uppdrag att bjuda in Nordkorea till vinter-OS 2018.

– Jag hade ju lagt ner flera års samarbete med Nordkorea, med Sydkoreas goda minne. De talar ju inte med varandra, så jag har fungerat lite som envoyé mellan Nordkorea och Sydkorea här i Stockholm

Under gemensam flagg intog de två nationerna, formellt i krig med varandra, Olympiastadion under OS-invigningen i Pyeongchang tidigare i år. Båda nationerna har visat stor uppskattning för Carl Johans arbete. Inför mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un var Nordkoreas utrikesminister i Stockholm och bjöd då in Carl Johan Evers till ambassaden för att personligen tacka honom för ”det goda samarbetet”.

– Han visste att jag hade gjort mycket i samarbetet mellan Nordkorea och Sydkorea. Han sa att jag var välkommen att hjälpa dem att bygga ut området i Shang bai Shan.

I februari åker han tillbaka till berget för att börja projektera. Men innan dess får han besök av delar av Nordkoreas alpina landslag.

– Genom utrikesministern bjöd jag in Nordkoreas tre bästa åkare, och nu är det bestämt att det kommer en delegation på fem personer i mitten av december. Vi ska besöka Kittelfjäll och Tärnaby, där också en tränare från det svenska landslaget kommer att vara med. Det blir första gången de tränar utomlands.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom