Dyra svenska dykardroppar

Så dök hundraårig champagne från Sverige upp på legendariskt hotell i Moskva.
Dyra svenska dykardroppar - champagne-affarsvarlden-700_binary_6856906.png

Bara ett stenkast från världskända Bolsjojteatern tornar jättekomplexet Metropol upp sig. Det är Moskvas äldsta hotell där presidenter och kungligheter från världens alla länder bott. Men här finns också en annorlunda koppling till Sverige.

För drygt hundra år sedan sjönk det svenska skeppet Jönköping på baltiskt vatten. Tvåmastaren gick under på sin resa från Gävle till den finländska staden Rauma den 3 november 1916. Hon blev sänkt av torpeder från en tysk ubåt och i lasten fanns dels rälsjärn till Transibiriska järnvägen, men även ett stort antal champagneflaskor som var beställda av den ryske tsaren Nikolai II.

För drygt 20 år sedan drog två svenska ”skattletare” upp en del av lasten och fann flera hundra flaskor av champagne. Det skulle senare få rättsliga följder med finländska intressenter, men svenskarna vann målet och antikhandlaren Fredrik Åström, ägare av Svenska Kulturpärlor, köpte flera av dessa flaskor.

I januari 2018 hittade några av dem till Hotel Metropol – ett sekel för sent. Hotellet anordnade då en exklusiv middag med bubbelvinet som hade klarat sig förvånansvärt bra. Den svenske matskribenten Mattias Kroon deltog vid middagen med den antika champagnen.

– Vanligtvis så är det ganska happy go lucky med så här gammalt vin, men det här hade klarat sig fantastiskt bra i alla år på havets botten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco