Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Fantastiskt att få hålla uret i handen”

2018-03-14 18:00
Namn: Tony Frank. Ålder: 51 år. Bor: Årsta, Stockholm. Familj: Sambo. Gör: Senior klockspecialist på Sotheby’s. På handleden: En Omega Speedmaster 57 från 2013. Klockan har glasad baksida och är själv­uppdragande. Foto: Erik Ardelius

Han föddes in i klockvärlden och tog sig från pappas uraffär till vintage-sortimentet på de svenska auktionshusen.

Det var som att spela i Allsvenskan och få ett erbjudande av en av de största proffsklubbarna. Så beskriver Tony Frank det när han i jobbet som klockspecialist på det svenska auktionshuset Bukowskis kontaktades av den brittisk-amerikanska auktionsbyrån Sotheby’s. De ville att han tillsammans med kollega Mikael Wallhagen skulle börja jobba hos dem. I stället för att åka runt i Sverige och värdera klockor skulle de åka runt i Europa.

– Vi hade inte ens tänkt tanken att vi kunde ta ytterligare ett steg i klockvärlden. Det var en ära bara att bli tillfrågad, säger Tony Frank.

Sedan han började sitt nya jobb i september 2017 bär han titeln ”senior klockspecialist”. Uppdraget innebär att han ska leta rätt på, värdera och få in intressanta objekt till byråns slagauktioner för vintageklockor i London, Genève, Hongkong och New York. Han och hans kolleger sätter upp värderingsdagar i olika städer i Europa – ibland på ett lokalt kontor, ibland i sam­arbete med en uraffär. En stor del av kunderna är inbitna samlare. Vissa är intresserade av flera typer av armbandsur medan andra har nischat in sig på ett speciellt märke. Tony Frank träffar, ringer och mejlar regelbundet med flera av de återkommande kunderna. Allra gladast blir han om de får in en gammal klocka från 1950-talet eller tidigt 1960-tal som är sparsamt använd och som kommer med certifikat och originalbox.

Hans farfar Boris Frank var urmakare och hade under 1930-talet fått jobb i en uraffär på Drottninggatan i Stockholm. År 1948 köpte han den och döpte om den till Franks Ur. Där började även hans son Bosse att arbeta, efter examen vid Urmakarskolan. Tony Frank hade inga planer på att välja samma bana. Efter studenten gjorde han sin militärtjänst­göring i Enköping, men när han bara hade en månad kvar drabbades hans pappa av en hjärtinfarkt. De sista veckorna i militären fick Tony Frank ledigt efter lunch och tog tåget till Stockholm för att jobba i butiken. Det var år 1986 och han var 20 år gammal.

– Tanken var att jag bara skulle hjälpa till. Men sedan fastnade jag.

Hans pappa återhämtade sig, men gick ner till halvtid varpå Tony Frank blev föreståndare. Sortimentet utgjordes av nyproducerade armbandsur och han kom att lära sig mycket om urverk, varumärken och för­ädling. Efter drygt tio år sålde de butiken och Tony Frank blev i samma veva ansvarig för vintageklockorna på auktionshuset Kaplans i Stockholm. Därmed väcktes intresset för gamla klockor.

Ett av de starkaste minnena är när en svensk man kom in med en Rolex Cosmograph Daytona från 1970-talet med en unik urtavla. Intresset blev stort, med telefonbud från flera internationella köpare i bland annat USA, Italien och Saudi­arabien.

– Det var en otrolig stämning i auktionssalen. Vi började på 2 miljoner kronor och slutade på 5,1 miljoner kronor.

År 2015 värvades Tony Frank och Mikael Wallhagen, hans kollega på Kaplans, till Bukowskis för att bygga upp deras klockauktioner. De hade varit på sin nya arbetsplats i knappt två år när de blev upplockade av Sotheby’s. I vår väntar säsongens auktioner i London och Genève, och i juli äger specialauktionen Treasure rum i London. Där kommer historiska objekt att säljas, bland annat det fickur som sjöofficeren Lord Nelson bar vid sin död i slaget vid Trafalgar 1805.

– Det är ju ett musealt föremål och det känns fantastiskt att få hålla det i sin hand. Det är det här som är så fascinerande på ett stort auktionshus: det finns inga begränsningar för vad som kan dyka upp.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom