Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Filmglamor

2018-11-14 22:00

Uppskattat antal besökare Cannes: Inbjudan.

Berlin: 334 000.

Göteborg: 160 000.

Tribecca: 150 000.

Stockholm 2017: 100 000.

Filmfestivaler i världen

Filmfestivalen i Venedig, Italien. Hålls i samband med Venedigbiennalen, där modern konst visas upp. Startades 1932 och är världens äldsta.

Filmfestivalen i Cannes, Frankrike. Världens mest uppmärksammade filmfestival, där världens alla filmstjärnor möts.

Tribeca Film Festival, New York. Grundades av bland annat skådespelaren Robert De Niro. Målet var att återuppliva ekonomin och kulturlivet efter attackerna den 11 september 2001.

Taormina Film Fest, Sicilien. Filmerna visas i stadens antika grekiska teater, känd för sin utsikt över vulkanen Etna.

Sundance Film Festival, Park City, Utah. Den främsta oberoende amerikanska filmfestivalen, tillika världens största. Visar filmer utanför mainstream Hollywood-kretsen. Grundades av Robert Redford.

Filmfestival, Austin, Texas. South by South­west Film är en del av en serie festivaler för musik, film och interaktiva medier, som hålls i Austin, Texas, en stad som fått smeknamnet ”Silicon Hills”.

Berlin International Film Festival. En av världens topp-tre-festivaler, vid sidan av Venedig och Cannes. Grundades 1951 av de västerländska allierade för visa upp vad den fria världen kunde åstadkomma.

TIFF, Toronto, Kanada. Grundades 1976 och är i dag lika inflytelserik som festivalerna i Venedig, Cannes och Berlin. Ses som en språngbräda för en Oscar.

MIFF, Melbourne, Australien. Visar högkvalitativ internationell film. Festivalen är framför allt viktig för australiensisk bio.

HKIFF, Hongkong, Kina. Målet är att främja konsten och internationell film. Visar asiatisk och internationell produktion från mer än 50 länder.

text: Lotta Dinkelspiel

39

… procent av de regissörer som är representerade på Stockholms filmfestival 2018 är kvinnor. Flera filmer behandlar ämnen som sexism, jämställdhet och kvinnlig frigörelse, bland annat Firecrackers av Jasmin Mozaffari och Cold Sweat av Soheil Beiraghi.

Lotta Dinkelspiel

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom