Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Finansprofilen Thomas Fischer säljer lyxgodset

2013-01-25 12:10
Näs herrgård i Rimbo, Norrtälje, är till salu. Foto: Blidö Fastighetsförmedling

Finansmannen och förläggaren Thomas Fischer, 73, säljer Näs herrgård i Norrtälje.

Finansmannen Thomas Fischer tänker sälja den anrika Näs herrgård i Rimbo, Norrtälje. Godset, med en boarea på cirka 400 kvadrat, ligger vid sjön Sparren och här har bland annat släkterna Douglas och Mannerheim huserat genom åren. Dagens huvudbyggnad lät den dåvarande statssekreteraren Carl Eric Wadenstierna uppföra 1775.

Byggnaderna är sparsamt renoverade och huvudbyggnaden har bland annat originallås och tio Mariebergskakelugnar samt fyra sovrum och ett modernt kök.

- Den ligger så utsökt vackert helt för sig själv och huvudbyggnaden är väldigt, väldigt välbevarad. Antingen säljer vi allt i ett stycke eller så delar vi upp försäljningen. Vi utvärderar upplägget för närvarande, säger mäklaren Peter Strenger till Affärsvärlden.

Taxeringsvärdet är i dagsläget 19,1 miljoner kronor. Marken uppgår till cirka 371 hektar. Enligt bedömare lär slutpriset för hela Näs herrgård ligga på mellan 50-75 miljoner kronor.

Tomas Fischer var tillsammans med Erik Penser de stora ”stjärnmäklarna” på Langenskiöld, som 1980 bytte namn till Carnegie Fondkommission. Fischer började som aktiemäklare på Langenskiöld redan 1968.

I början av 1980-talet startade han den egna fondkommissionen Fischer & Partners som 2001 såldes till Invik som i sin tur sålde till Glitnir 2006.

År 1987 köpte Thomas Fischer Författarbolaget som han döpte om till Bokförlaget Fischer & Co som sedan 2007 ingår i förlagsgruppen Lind & Co.

Exakt var Thomas Fischer är bosatt har det tvistats om. Skatteverket anser att han är bosatt i Sverige medan Fischer själv säger sig vara bosatt i Saint Barthélemy i Västindien. Tvisten slutade med att Fischer upptaxerades med 15,4 miljoner kronor år 2011.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom