För nybörjare och veteraner

2017-05-16 22:00 Gunnar Vrang
Rune Larsson. Foto: TT

Från sextimmars i Sörmland till klassikern Spartathlon i Grekland. För den tävlingssugne ultralöparen råder det inte brist på alternativ.

Western States

Sedan 1974 har löpare samlats i Squaw Valley för att till fots ta sig till Auburn i Kalifornien, av många ansedd som ett av löpningens ultimata uthållighetstest. Den som avverkar loppets 100 miles (cirka 17 mil) under 30 timmar belönas med ett bronsbälte, under 24 timmar väntar ett silverbälte.

Badwater Ultramarathon

217 kilometer som börjar i en oerhört hög värme (upp mot 50 grader) på en flodbädd i Death Valley i Kalifornien, sedan klättrar löparna 2 600 höjdmeter till målet. Avslutningen erbjuder visserligen svalka, men klättringen uppåt är extremt ansträngande. Väldigt få lyckas slutföra loppet.

Spartathlon

En riktigt klassiker som många ultralöpare har på sin lista. Loppet går från Aten till Sparta och mäter 245,3 kilometer som måste avverkas på 36 timmar, maxtiden gör att hela två tredjedelar av deltagarna bryter loppet. Svensken Rune Larsson har vunnit loppet tre gånger– 1987, 1988 och 1993.

Sörmland Ultra Marathon

Mäter cirka 50 kilometer och sträcker sig från Björkhagen och går via Sörmlandsleden till Rudan i Haninge, mestadels på stigar och skogsvägar. Arrangerades första gången 2001 och kan vara ett bra lopp för att prova på ultralöpning.

Gunnar Vrang

Premiumnyheter

Aktuellt inom