”Härligt att känna sig stark”

2017-05-16 22:00 Helene Rothstein
Namn: Susan Lanefelt. Ålder: 71 år. Gör: Gympaledare på Sturebadet och Miramadi Training på Lidingö. Familj: Make, två söner och tre barnbarn som är 2, 8 och 10 år. Foto: LINNEA RHEBORG

I över femtio år har hon upprepat att regelbunden träning ger resultat. Sveriges gympadrottning Susan Lanefelt ger tio klasser i veckan och missar aldrig en dans.

– Kom igen nu, gänget!

Det är snart lunch och i den lokalen på Sturebadet i centrala Stockholm står Susan Lanefelt vid simbassängens ena kortsida och leder vattengymnastik. För en person som såg henne hålla i tv-programmet Gymping i SVT under 1980-talet är rösten omisskännlig, precis som hennes utstrålning av outtröttlig energi.

Det är en helt vanlig torsdagsförmiddag för Susan Lanefelt. Dagen startades som vanligt: med en lång promenad med hunden och frukost som alltid består av vatten med citron, en stor kopp kaffe, en smörgås, banan, kiwi – och äpple som ska vara bra för stämbanden. Hon har hunnit bada, borstat kroppen, smort in den och sjungit upp. Före vattengympan höll hon i ett traditionellt gympapass i en av Sturebadets träningslokaler. Dagen till ära har hon nya träningskläder och när båda passen är klara är det en kvinna från vattengympan som berömmer den nya åtsittande outfiten i cerise.

– En sådan skulle passa dig perfekt! svarar Susan Lanefelt.

– Det vet jag inte precis, svarar kvinnan.

– Å jo!

Efter en resa till USA blev Susan Lanefelt inspirerad av Jane Fonda vars träningsprogram lade grunden för de pass som Lanefelt senare körde i hennes föräldrars källare på Lidingö. Dessa pass uppmärksammades av tv-producenten Ann Christine Gjers som lanserade idén om att filma träningspassen för SVT. I ett land, i en tid då det endast fanns två tv-kanaler, blev Susan Lanefelt snabbt en kändis. Redan efter inspelningen av första programmet vällde journalister och fotografer in i inspelnings­lokalen.

– Jag hade en mick här, en mick där och kameror överallt. Telefonerna ringde från morgon till kväll. Hade jag vetat att det skulle bli så stort ståhej hade jag inte vågat. Men ibland är det bra att inte veta och i dag uppmanar jag människor: Säg bara ja så får du se vad som händer.

Susan Lanefelt är inte någon blyg person – det har hon aldrig varit – men känslig. Efter gympapassen kom kommentarer, ris och ros. Det vällde in brev, dikter, blommor och presenter men breven kunde också innehålla kritik eller sexuella anspelningar. SVT fick till slut sortera ut all post och skicka vidare resten till Lanefelt.

Programmet Gymping sändes mellan år 1983 och 1987 och därefter hade hon en egen fast punkt i tv-programmet Sköna söndag. Vem tog över hennes roll som gympaledare i svensk tv? Det har hon också funderat över: Varför kom det ingen efterträdare? Hon vet inte.

Susan Lanefelt är nu 71 år och har varit gymnastikledare i över 50 år.

– När jag var 19 år och började hade jag inte en tanke på att jag skulle vara tacksam och glad i dag över att jag har tränat och hållit min kropp i trim. Men motivationen har aldrig varit större än den är nu. När du ger till kroppen så ger den till dig.

Förutom att hålla två träningspass varje vardag på Sturebadet tränar Susan Lanefelt på ett gym på Lidingö två dagar i veckan, tar en lång promenad varje dag – och spelar tennis. Dessutom tränar hon fortfarande med sin danspartner Björn Törnblom som hon samarbetade med under tv-produktionen Let’s Dance. Det händer även att de fortfarande uppträder tillsammans.

– Jag tar alla tillfällen till dans. Och då känner jag motivationen till träningen ännu mer: vad härligt att kunna känna sig stark och kunna gå ner i spagat om man behöver göra det.

Helene Rothstein

Premiumnyheter

Aktuellt inom