Hedgefondprofilens extravaganta lyxköp

Steven A. Cohen har dragit in miljarder dollar på sin finansiella karriär. De stora inkomsterna har också lett till en rad extravaganta inköp. Business Insider har sammanställt några av de mest uppseendeväckande.

Steven A. Cohen grundade hedgefonden SAC Capital Advisors 1992. Fonden lyckades med konststycket att generera en årlig snittavkastning på runt 30 procent, år efter år.

I november 2013 tvingades dock SAC erkänna sig skyldigt till insiderbrott och betala rekordstora 1,8 miljarder dollar i böter. Fonden tvingades också lägga ner all handel med utomstående investerare. Förra våren bytte SAC även namn till Point72 Asset Management.

Miljardboten må ha varit rekordstor men Steven Cohens förmögenhet har bara naggats i kanten. Den snart 60-årige hedgefondägaren är fortfarande god för drygt 10 miljarder dollar, över 80 miljarder svenska kronor, enligt Forbes.

Det har också blivit några vidlyftiga köp genom åren, främst fastigheter och konst. Business Insider har listat ett antal av de mer kända investeringarna. Här är några av dem:

Konst:
Att Steven Cohen är en stor konstsamlare är allmänt känt. Men ett par av hans konstinnehav sticker ut lite extra. Som exempelvis en drygt 4 meter lång tigerhaj i formaldehyd i en glasmonter. Konstverket heter ”The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living” och är gjord av konstnären Damien Hirst.

I november i fjol köpte Steven Cohen konstnären Alberto Giacomettis bronsskulptur Chariot som såldes till rekordpriset 101 miljoner dollar. Sammanlagt beräknas Cohens konstsamling vara värd runt 1 miljard dollar, enligt Business insider.

Fastigheter:
Steven Cohen äger två fastigheter i East Hamptons värda 18 respektive 60 miljoner dollar. Han har också en herrgård i Greenwich, Connecticut som han köpt för närmare 15 miljoner dollar.

Han äger även två lägenheter i West Village, New York. Köpesumman uppgick till 23,4 respektive 38,8 miljoner dollar. Han har även ett penthouse i New York som han försökt sälja utan större framgång. Det ursprungliga utgångspriset på 115 miljoner dollar har senare sänkts till 82 miljoner dollar.

I slutet av januari 2015 berättade källor för Bloomberg att Cohen köpt ytterligare en fastighet. Den här gången handlar det om en nybyggd niorumsvilla i Beverly Hills, med ett listpris för 35 miljoner dollar.

Övrigt:
Enligt Allen Salkins bok From Scratch: Inside the Food Network, spenderade Steven Cohen 100 000 dollar för att få umgås med kändiskocken Guy Fieri för en dag. Enligt Cohens talesperson stämmer dock inte uppgifterna.

Våren 2011 köpte han en 4 procentig andel i basebollaget New York Mets för 20 miljoner dollar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets