Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Himmelska upplevelser

2013-10-07 09:58
Foto: P Rosen

Spektakulära vistelser i magisk natur, toppat med brasmys och gourmetmiddagar. Platinum guidar till orörda resmål i den svenska fjällvärlden.

Champagneprovning, rysk kaviar och golfbanor i världsklass – nej, den typen av storstilad lyx står ännu inte att finna i det nordligaste av Sverige. Däremot finns en uppsjö av aktiviteter, boenden och restauranger där lyxen är av det mer genuina, stillsamma och harmoniska slaget. En vandring eller en skotertur i nästan orörd natur, följt av en middag baserad på lokala råvaror, en drink på renfällen framför brasan och ett bastubad med milsvid panoramautsikt. Eller en guidad isklättring före en skön spa-kur.

Som Anna Willén, aktivitetsansvarig för STF, Svenska Turistföreningen, i norra Sverige, beskriver det:

– De senaste åren har fjällen öppnat sig för människor som inte är födda i ett par vandringskängor, för oss som vill ha en kontrast till vardagsstressen och uppleva saker tillsammans med vänner och familj men samtidigt ha det mysigt och bekvämt. En ny typ av turism har växt fram för att passa den målgruppen, säger hon.

Oavsett hur duktiga kockarna, guiderna eller hotellvärdarna är – det är alltid naturen som är huvudattraktionen. Anna Willéns personliga favorit är Abisko.

– Norrskenet är fantastiskt, det är kanske inte alla svenskar som inser hur unikt det är.

Varje vecka landar ett fullsatt charterplan från Tokyo på närmaste flygplatsen, Kiruna. Japanernas nya vurm för svenska fjällen får ses som ett slags bevis på att turist­näringen tagit steget från frystorkad mat och våningssängar till lyx i världsklass.

På högsta nivå

Sälens och Åres skidstationer i all ära, här är fjällens genuina pärlor. Långt från liftköer och stora högfjällshotell men nära till natur, äventyr, god mat och skönt boende.

 

1. Vid kalfjällets rand

Fjällbäcken Lodge. Efter en vandring på glaciärer med rep och isyxa, isklättring eller helikopterskidåkning serveras en drink med en 2 500-årig isbit i. Därefter erbjuds en gourmetmåltid med gravad renfilé, inlagd röding och messmörs­glass i träkåtan eller i matsalen med utsikt över Helagsvidderna. Bo i timmerhus med plats för max 25 personer.

 

2. Spa-lyx på samiska

Fjällnäs. Huruvida tångbad och massage med varma stenar är en samisk tradition får vara osagt, men i Fjällnäs spa Mii Gullo, som är samiska för ”hur mår du?”, kan du dessutom sjunka ner i en utomhus-jacuzzi med fjället och snön precis bredvid. Pimpelfiske, mountainbike och långfärdsskidåkning är några av aktiviteterna. Restaurangens menyer är inspirerade av fjällvärldens åtta årstider.

 

3. Topptur på glaciären

Kebnekaise Fjällstation. Från stationen, belägen 19 kilometer från närmsta bilväg, når man Sveriges förmodligen mest dramatiska alpina sommar- och vinterklättring. Där finns möjlighet att få guidad tur till Kebnekaises sydtopp och nordtopp, Kaskasapakte och Kaskasatjåkka. Boka fjällstugan Tarfala för att bo ännu närmare isfallsglaciären.

 

4. 100-åring med utsikt

Blåhammaren. Sveriges minsta fjällstation, med den mest vidsträckta utsikten från bastuns runda panoramafönster. Under 2012 firar stationen 100 år med rabatter på vissa paketresor. Härifrån kan du vandra eller skida längs den klassiska Jämtlandstriangeln, via Storulvån och Sylarna. När gonggongen ljuder är det dags för den lokalproducerade trerättersmiddagen i den rustika matsalen.

 

5. Romantik 732 m. ö. h.

Buustamons fjällgård.  Efter ett dopp i det vedeldade utomhusbadet, lämpar det sig med en snaps från gårdens eget bränneri, för att sen inta middagen i restaurangen som utsetts till en av Åres bästa krogar av White Guide. Buustamon är Åres högst belägna boende och ingår i Skutrundan, en guidad vandring mellan tre hotell. Packningen körs mellan hotellen. buustamonsfjallgard.se

 

6. Bäst för norrsken

Aurora Sky Station. Abisko, som ligger mitt i auroraovalen, betraktas som det bästa stället på jorden att se norrsken. Ta stoliften till Aurora Sky Station för att se ut i rymden, på midnattssolen eller norrskenets pulserande ljus och spektakulära utbrott.

 

7. Prisad Arkitektur

Hotell Borgafjäll. Spektakulärt hotell med prisbelönad arkitektur invid den lilla skidstationen Borgabackarna. Sommartid erbjuds guidad vandring till en samisk bosättning, där samerna bodde en bit in på 1960-talet, samt fiske och småviltsjakt. På restaurangen serveras tunnbröd från den egna bagarstugan och mat från lokala producenter.

 

8. Offpist-paradis

Låktatjakko fjällstation. Låkta är Sveriges högst belägna fjällstation, 1 228 meter över havet. Plats för som flest 18 gäster, som alla äter tre­rättersmiddagen tillsammans, invid brasan i storstugan. Här finns möjlighet till offpiståkning i ett av Sveriges bästa åk, Kopparåsrännan, skoterturer och - om det inte är för varmt - sommarskidåkning.

Linda Vikström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom