Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hitta drömbilen utomlands

2013-03-05 09:00
Dodge Viper Foto: Exclusive Cars

Intresset för att importera en bil är något som ständigt fortsätter att växa, särskilt nu när den svenska kronan är stark. Enklast är att gå via en bilimportör. Så här går det till – steg för steg.

För den som inte importerat en bil tidigare kan det vara en lång och knepig procedur att hitta en snygg bil utomlands och sedan lyckas få hem den. Lars Rodeblad, delägare på Exclusive Cars, berättar hur man går tillväga för att få hem drömbilen.

Hur går det till att importera en bil?

– Man börjar med att uppge vad man vill ha för modell och med vilken utrustning. Man kanske har sett någon modell på nätet som man gillar. Vi hittar bilen och säkrar att den är okej. Vi kan också erbjuda en fabriksbeställning, men det tar lite längre tid.

Varför vill man importera? Är det mycket billigare?

– Folk vill importera för att det finns ett mycket större urval utomlands. Principen är den att ju dyrare bilen är desto mer kan man spara – mellanklassbilar lönar det sig inte att importera. Vissa länder kan ligga i en annan konjunkturcykel och därför är priserna bättre. Andra orsaker kan vara att andrahandsvärdet är lägre i exempelvis Tyskland. Sveriges bilbestånd är cirka 10 procent av Tysklands. Valutan påverkar givetvis också, kronan är för närvarande stark vilket gör importen mer lönsam.

Varför ska man gå via en importör och inte ta hem bilen privat?

– Det finns många fällor och det gäller att vara kunnig på bilar och dokumentation. Är man det kan man säkert göra en bättre affär. Men man måste då också vara på plats och ha pengar med sig, vilket många ser som ett problem. Ett annat stort problem är bilar som är krockade och lagade så att en lekman inte kan se det. Mätarställningen kan också vara manipulerad, vilket kan vara svårt att se om man inte vet hur och var man ska kolla. En sådan bil är näst intill värdelös i Sverige. Fallgroparna är många och vi har sett en hel del skrämmande exempel under åren.

Hur går ni tillväga?

– Efter det att vi fått en fråga från kunden letar vi i våra nätverk efter liknande bilar. När bilen är kontrollerad och besiktigad på plats erbjuder vi kunden ett pris, inklusive frakt, försäkring och registreringsbesiktning i Sverige. Därefter kan kunden hämta den hos oss. Normalt tar vi alltid en handpenning om minst 20 procent vid ordertecknade. Affären är inte avslutad förrän kunden fått ta del av bilen och förklarar sig nöjd.

Om man redan själv har hittat en specifik bil som man vill importera, kan ni ta vid där och hjälpa till med allt det praktiska, som registrering?

– Nej, normalt sett inte. Vi vill kunna garantera bilarna vi säljer och därför är det viktigt att de kommer från av oss godkända leverantörer.

Vad är bästa märket att importera?

– Vi har inga direkta favoriter. En del märken kan vara lite mer komplicerade med intygskrav och liknande, men det ser vi bara som en utmaning att lösa. Just nu säljer vi väldigt bra av olika modeller från Dodge.

Kan du ge något exempel på en häftig bil ni importerat?

– Dodge Viper, Ferrari, Shelby Mustanger, Porsche, Aston Martin eller olika hybridversioner av bilar som inte finns i Sverige, till exempel modeller från Chevrolet, Toyota och Nissan. Vi är ofta före generalagenterna med nyheter då vi agerar snabbare.

Emelie Åberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom