Högt tryck på högtidsdryck

Veckan före julafton är en av de tider på året som Systembolaget säljer mest sprit. I fjol landade försäljningen på 906 000 liter under vecka 51. Det var en ökning med 11 procent jämfört med samma vecka föregående år, då spritförsäljningen landade på 818 000 liter.

Generellt tillhör sprit en kategori som minskar i Systembolagets försäljning, medan alkoholfritt är den kategori som ökar mest. Under vinterperioden säljs cirka 2,5 miljoner liter glögg på Systembolaget. Smaksättare som choklad, kaffe, chili, lakrits och lavendel har fått gästspela i den traditionella glöggen och varje år släpps en uppsjö nya smaker. År 1987 fanns det exempelvis tre sorters glögg: vinglögg, starkvinsglögg samt alkoholfri glögg. I år finns 66 olika sorter, varav sex är alkoholfria.

Vad gäller kryddat brännvin såldes 119 000 liter under vecka 51 år 2017. Det var en liten ökning mot föregående år, då Systembolaget sålde 115 000 liter kryddat brännvin under den veckan, inte minst olika snapsar. En snittvecka samma år såldes 12 000 liter kryddat brännvin. Att försäljningen i dryckeskategorin går upp under traditionella svenska högtider syns även under påsken. I fjol köpte svenskarna 55 000 liter kryddat brännvin och 54 000 liter år 2017.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco