Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hopp för delikatesser

2019-03-20 18:00
Foto: Johan Nilsson/TT

Centralafrika är ett av flera områden där människor har fångat och ätit vilda insekter i århundraden. Uppfödning av desamma är ett relativt nytt fenomen, men de senaste åren har det poppat upp ett stort antal insektsfarmar runt om i världen.

I dag finns en uppsjö producenter som gör insektsbaserad mat för människor, från insektspulver och snacks av olika slag till burgare, kakor och öl med insektsprotein. Företagen, varav vissa har sina egna farmar, återfinns i såväl Danmark, Kanada och Colombia som Australien, Kongo och Kina. Utöver näringsinnehållet marknadsförs produkterna ofta för sina miljömässiga fördelar.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation behöver exempelvis syrsor sex gånger mindre mat än nötkreatur, fyra gånger mindre än får och två gånger mindre än grisar och kycklingar för att få fram samma mängd protein.

Inom EU har det varit förbjudet att sälja insekter som mat i tjugo år. Lagen har dock inte varit tydlig och vissa EU-länder som till exempel Finland och Danmark har tolkat det som att insektsmat är okej medan Sverige har varit mer restriktivt.

Louise Fauvelle

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom