Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hus på Sicilien säljs för en euro

2017-10-10 15:33
Foto: Nick Wright/REX/TT

Orten Gangi mitt på den italienska Medelhavsön Sicilien, som är högt beläget och erbjuder en utsikt över vulkanen Etna, försöker locka folk till byn genom att sälja ut hus för 1 euro.

Det rapporterar schweiziska Bilanz.

Borgmästaren Francesco Paolo Migliazzo uppges vara stolt över idén att sälja ut hus för en euro för att få byn att överleva. Avtalet är att den som köper inom tre år måste restaurera byggnaden. Köparen måste även ställa en säkerhet om 5.000 euro som garanti för att en renovering kommer att ske. Dessutom belastar kostnader förenade med att skriva över ägandet den juridiska eller fysiska person som tar över en fastighet.

Kommunens mål är att förbättra standarden i "det historiska centrumet, återbefolka kommunen samt att stötta de lokala hantverkarna", uppger borgmästaren för den schweiziska affärstidningen.

Orten med knappt 7.000 invånare ligger ett par mil ifrån Siciliens nordkust samt mittemellan öns större städer Palermo och Catania. Bilresan till Palermo tar två timmar.

"I den gamla stan är känslan av en medeltida stad bevarad. Mellan stenmurar och otaliga kyrkor /…/ det går inte att säga annat än att orten är pittoresk. Omgiven av vandringsleder och med utsikt över den stolta vulkanen Etna. Men ingen kan leva på en underbar utsikt allena, många flyttar därför till större städer eller utomlands", skriver Bilanz.

Flera intressenter påpekar för Bilanz att 1 euro vid en första anblick kan verka billigt, men att renoveringarna kostar på. Ett belgiskt par som köpte ett hus under 2014 har lagt 75.000 euro på investeringar i huset.

"Från utsidan ser husen ganska gulliga ut men man måste verkligen bygga upp allt från noll", säger en tyska som i stället valde att köpa ett hus med en initialt högre prislapp än 1 euro men där standarden på huset var högre.

Sicilianska Gangi är långtifrån den enda italienska staden som har problem med en sjunkande befolkning. New York Times rapporterade i september att en myndighetsundersökning från 2016 visat på att Italien hade 2.500 byar på landsbygden som var halvt övergivna eller helt obefolkade.

En sådan är alpbyn Calsazio norr om Turin. De kvarvarande invånarna har försökt att sälja hela byn med ett dussintals stenhus för omkring 250.000 euro, rapporterade The Telegraph senast i juni i år och konstaterade att det går att köpa en hel by för ett lägre pris än en liten lya i London.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom