”I cricket är det sociala centralt”

2017-06-07 22:00 Gunnar Vrang
Namn: Simon Gooch. Bor: Stockholm. Ålder: 40. Gör: Innovations­direktör på Sveriges Radio. Favoritradioprogram: BBC:s Test Match Special eftersom han följer landslagscricketen i England. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

En sport späckad med data och statistik. För Simon Gooch, innovationsdirektör på Sveriges Radio, finns flera kopplingar mellan favoritsporten och jobbet.

På sätt och vis uppfyller Simon Gooch klichén av en invandrad brittisk cricketfantast i Sverige. Han är uppväxt med sporten sedan barnsben och har efter flytten till Sverige 1999 jagat match­resultat och referat om favoritlaget i England via radio, tv och internet. För det var en liten cricketnation han kom till i slutet på 1990-talet, milt uttryckt.

– Sverige på den tiden var något av en öken när det gällde cricket, men med internets genombrott kunde jag få tag på matchresultat och senare även radioreferat, säger Simon Gooch.

Redan som åttaåring fick han upp ögonen för sporten när England mötte Australien i en så kallad testmatch sommaren 1985. England vann och efter den segern var Simon Gooch fast. Den sommaren ägnade han många timmar framför tv:n när cricketmatcher visades.

– Det kändes som att det alltid var grått och kallt i östra England där jag växte upp, men när det var cricket på tv så sken solen där matcherna spelades.

Den egna cricketkarriären tog sin början i Norfolk. Som bowler (kastare) i två olika lag spelade han till slut tre matcher i veckan innan studier tog honom till London som 18-åring. Sedan dess följer han cricketen och främst det engelska lands­lagets vedermödor intensivt, och som hängivet fan har han en förståelse för att sporten uppfattas som lite sävlig. Men det är just det som gör cricketen tilltalande, enligt Simon Gooch.

– Cricketen är en långsam sport vilket innebär att man inte behöver ge den sin fulla uppmärksamhet hela tiden. Som åskådare på en cricketmatch är det sociala centralt, att umgås samtidigt som man tittar, säger han.

Det långsamma tempot, särskilt i de längre spelformaten, kan kanske vara avskräckande till en början för dem som ger sig i kast med sporten för första gången. Men tempot kan också ses som en fördel, anser Simon Gooch.

– Att ha cricket på i bakgrunden när man jobbar är perfekt, det fungerar bra att hoppa in i och ut ur sändningarna. Man blir en del av ett sammanhang på ett sätt.

Sedan ett år tillbaka arbetar han som innovationsdirektör på Sveriges Radio, en roll som kräver en förståelse för, och förmåga att se, förändringar baserat på trender och oerhörda mängder information.

– En av mina uppgifter är att kartlägga och navigera i de förändringar som sker i medielandskapet, mycket baserat på data och statistik.

Här finns en koppling till cricketen – informationsmängden som sporten inbegriper vad gäller taktik, spelsätt och format är omfattande.

Simon Gooch har följt cricketens utveckling i Sverige och internationellt. Han är imponerad av dess framfart, inte minst sedan det kortare spelformatet T20 infördes i de större proffsligorna. Skillnaden mellan T20 och de längre spelformaten som finns i testmatcherna är milsvid. Enligt Simon Gooch handlar det om två helt olika typer av cricket där taktiken och intensiteten är helt annorlunda.

T20 eller inte, hans lista över drömmatcher att uppleva på plats som åskådare handlar uteslutande om landslagsmatcher med England.

– Drömmen är att se Australien mot England på Melbourne Cricket Ground med 100 000 andra fans på annandag jul, det är en riktig klassiker. Att få se England mot Västindien på arenan Kensington Oval på Barbados vore också en dröm.

Gunnar Vrang

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet