Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Island under ytan

2013-05-30 12:33
Foto: Elli Thor

Glaciärvattnet erbjuder snorkling i världsklass. Lilla, coola Island har snabbt blivit en het upplevelsedestination. Platinum bokade biljett.

Strömmen för oss sakta genom det tvågradiga glaciärvattnet i Silfra-sprickan. Vi är i Europa och Nordamerika samtidigt, för här möts kontinentalplattorna. Eller också är vi ingenstans, i en glipa i tillvaron.

De gulaktiga vassa klipporna glider förbi strax under våra cyklop och snorklar. Plötsligt öppnar sig botten i en 30 meter djup ränna. Gult blandas med grönt och blått. Vi ser precis varenda sten.

Vattnet är så klart och det sägs vara hundra meters sikt. Problemet är bara att det är svårt att se framåt eftersom varje huvudrörelse gör att vattnet – som är lika iskallt året om – tränger in en bit under torrdräktens strypande halsgrepp. Snorklaren gör bäst i att titta rakt ner.

Det är händerna och ansiktet som kyls ned, resten av kroppen håller värmen. Under torrdräkten har vi vad guiden kallar en teddybjörnskostym. Den ser ut som en ullig overall, på nysvenska ”one piece”, och är så populär att guiden får räkna in alla varje gång, så att ingen mysdress följer med turisten hem.

Snorklingsguiden Sara Göransson är svenska, hon jobbar och bor på Island.

– Ropa om ni ser någon fisk, det är sällsynt i Silfra, säger hon.

Island kan ses som ett udda resmål, men landet växer som turistattraktion. Numera kommer japaner, amerikaner, tyskar, norrmän, svenskar, ja folk från hela världen, till den lilla ön som ligger utslängd i Atlanten.

Landet fanns också med när reseguiden Lonely Planet listade de tio hetaste turistländerna 2013.

Det är i synnerhet äventyrsaktiviteter i den spektakulära naturen som lockar. Island bjuder på varma källor, glaciärer, vulkaner, lavaområden, karga kullar och en huvudstad med både festande och kultur. Vid Affärsvärlden Platinums besök är det designvecka. Dessutom spelar den italienska konsertpianisten Domenico Codispoti och Islands symfoniorkester i Harpan, det nya påkostade konserthuset precis vid vattnet i Reykjavik.

Före snorklingen har vi halvkrälat genom den 900 meter långa lavagrottan Leidarendi utanför staden Hafnarfjordur. Det är ingenting för klaustrofobiska eller mörkrädda.

Vi tar oss försiktigt fram på alla fyra.

På vissa ställen är det trångt och hjälmen skrapar mot taket.

Långt in i grottan ber den unge isländska guiden, som kallas Kiddi, oss att sitta ner och släcka våra pannlampor. Då är det så mörkt som det kan bli, någonstans i världen. Synen slås ut och hörseln skärps. Vi hör hur vattendroppar sakta rinner nerför väggarna. Ingenting annat.

– Ni måste sitta ner, för vissa tappar balansen när det blir helt mörkt, säger Kiddi.

Minst sagt avslappnande.

Leidarendi upptäcktes 1992. Namnet, som betyder resans slut, kommer av att det finns rester av ett dött får längst in.

Grottan bildades för runt 2 000 år sedan, när lavan på ytan stelnade, men magma fortsatte att rinna i tunnlar längre ner. De få stalagmiterna och stalaktiterna formades redan under lavautbrotten. Några ser ut som stelnade minivulkaner i skenet av våra pannlampor.

Efter åtta timmar är såväl grottkrälande som snorkling över och en upplevelserik dag närmar sig sitt slut. Ett amerikanskt par, som var med på äventyren, har provat en mängd av Islands aktiviteter, bland annat ridning på islandshästar och den så kallade gyllene cirkeln, en populär tur, där turister får åka i jeepar till vattenfallet Gullfoss, till den geotermiskt aktiva dalen Haukadalur och till nationalparken Þingvellir (där för övrigt Silfra ligger).

– Det här var det bästa.

Spektakulär natur & kul äventyr

Island lockar med spektakulär, karg natur. En blandning av vulkaner, heta källor och glaciärer. Att det ofta regnar hindrar inte islänningarna från att hitta på aktiviteter.Platinum listar några av dem.

Snorkling eller dykning

I Silfra i nationalparken ingvellir är glaciärvattnet 50–100 år gammalt. Det går att dricka för den som inte är frusen av sig. Vid dykning påstås sikten vara så långt man kan se, 150–300 meter. Silfra listas ofta som en av de bästa dykningarna i världen.

Superjeep

Jeepar med enorma hjul, anpassade för att köra runt i naturen, kan ta besökare till allehanda ställen.

Lavagrottor

Det finns många grottor på Island. En av de mest kända är Leiderendi utanför staden Hafnarfjordur, en halvimmes bilfärd från Reykjavik.

Glaciärvandring

Glaciärer täcker mer än 10 procent av Islands yta. Givetvis finns det turer som tar turister till dem. Det går även att prova på klättring med isyxa.

Forsränning

Paddla en gummibåt utför forsen. Något för den äventyrslystne.

Varma källor & lyxiga hotell

Varma källor

Källor finns det gott om, vissa har kokande vatten, andra går det att bada i. I turistfällan nummer ett, Blå lagunen nära Reykjavik, sägs mineralerna i det osande vattnet vara hälsosamma.

Valsafari

Liksom norrmän och japaner jagar islänningarna fortfarande val, trots att många valar anses utrotningshotade. Turisterna erbjuds dock framför allt att åka ut och titta på dem.

Fågelskådning

Nordöstra Island sägs vara ett paradis för fågelskådare. Bästa tiden lär vara från mitten av maj till mitten av juni.

Ridning

Hästarna är egentligen små, tjocka och lurviga som ponnyer, men säg inte ponny till en islänning. Islandshäst heter det, punkt slut. Det finns turer både för dem som har och dem som inte har ridit förut. Erfarna ryttare kan i september hjälpa bönderna att samla in får.

Paddling

Havet, fjordarna eller sjöarna, det är bara att välja var paddeln ska doppas.

Lyxhotell

Den som är trött på att ta sig runt i naturen kan njuta av det fyrstjärniga hotellet Ranga. Tyvärr ligger det lite avigt till, nästan 10 mil från Reykjavik.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom