”Jag har tålamod med nybörjare”

Trenden med personliga tränare växer starkt även inom längdskidor. Anna och Johan Olsson, med fem OS-guld i bagaget, är de kanske mest namnkunniga.

Efterfrågan på personliga tränare är nu så stor att det blivit ett bristyrke. Till exempel uppger gymkedjan Sats att man skulle kunna växa snabbare om man bara fick tag på fler tränare. Men trenden med mer personlig och organiserad träning har också spridit sig utanför gymmen, bland annat till det snabbt växande intresset för längdskidåkning. Oavsett om man är nybörjare eller vill närma sig elitleden i Vasaloppet finns det nu många alternativ för den som insett att det inte bara är att ställa sig i spåret och hoppas på det bästa.

Många före detta elitåkare erbjuder olika former av träning. Vasaloppsvinnaren Staffan Larsson var en av de första och har inom företaget Aktiv Sport allt från personlig träning per timme till sommarläger, Vasaloppsläger på snö och gruppresor till glaciären i Ramsau i Österrike. Flera andra mer eller mindre kända skidåkare har liknande koncept. Till exempel Helena Ekholm, med tre VM-guld i skidskytte, som har personlig träning både på gymmet och i skidspåret, och paret Emil Jönsson och Anna Haag, med tillsammans elva medaljer i OS och VM-medaljer, som har digitala kurser i skidåkning.

Mest namnkunniga är kanske ändå Anna och Johan Olsson, med tillsammans fem guld i VM och OS.

– Vi skräddarsyr förfrågningar. Ibland handlar det om en person, ibland grupper, i andra fall företag, säger Anna Olsson.

Verksamheten har sin bas i Sundsvall, där de bosatt sig efter karriären med sina två barn, men de tar uppdrag även på andra håll i landet. Det är både specialanpassade träningspass och mer traditionella skidlektioner – allt från totala nybörjare till elitmotionärer.

– Jag har mer tålamod än Johan och brukar ta hand om nybörjarna, säger Anna Olsson.

Johan Olsson, kanske mest känd för det heroiska VM-guldet på femmilen i Val di Fiemme 2013, får ta de mer avancerade åkarna. Han har också kvar ena benet i världseliten som tränare på halvtid för det svenska herrlandslaget.

– Jag tror också att det är fördel att vi är en tjej och en kille, vi kan ge lite olika perspektiv och vissa tjejer har lättare med en kvinnlig tränare.

Anna Olsson säger att träningen för nybörjare mest handlar om att hitta balansen. För den som aldrig stått på ett par skidor kan det vara svårt att bara stå rakt upp och ner. Här gäller enkla övningar på platt mark. För mer avancerade åkare jobbar man bland annat mycket med skidåkningens olika ”växlar”, både mellan diagonal, stakning med frånskjut och ren stakning, men också med att staka rätt efter terrängen, till exempel att höja frekvensen i uppförsbackar.

– Vi jobbar också systematiskt med feedback och filmar åkarna för att kunna jobba vidare med olika detaljer i åkningen.

Det gäller att inte ta för många moment på en gång, säger Anna Olsson. Det går inte att ta in, och den som tränar lär sig inte något. De har också tagit med delar av den mentala träning som de själva hade som elitåkare. En viktig del att tänka på är att ge positiv feedback, att framhålla det som åkaren gör bra.

– Annars är det lätt att den som tränar helt tappar självförtroendet.

Två kroppsdelar är särskilt viktiga för den som vill bli bra i skidåkning; ett starkt hjärta och ett starkt bålparti, det senare inte minst för att orka staka i långa lopp som Vasaloppet. Därför är allmän konditionsträning och styrkeövningar för mage och bål bra. Men annars tycker Anna Olsson att man ska träna så nära skidåkning som möjligt. Om det inte finns snö ska rullskidor och stakmaskin prioriteras.

– Johan körde mycket stakmaskin under sin tid som aktiv. Det är också skonsammare än rullskidor, där skaderisken ökar på hösten med löv och hård asfalt.

För den som vill ha mer regelbundet stöd i sin träning finns i dag ett antal skidnätverk som erbjuder träning och teknikkurser hela året, bland andra CCC 1000, XC Sthlm och XCQ, det senare ett nätverk enbart för tjejer. Tynell Actvity, med fortfarande aktiva elitåkaren Rickard Tynell som tränare, har också kurser över längre perioder, cirka tio veckor, både på barmark och på snö.

Hinner då Anna Olsson åka skidor själv? Med två döttrar, Molly född 2011 och Signe född 2014, har tiden för träningen begränsats, i synnerhet så länge som Johan Olsson fortfarande var aktiv i världseliten.

– Men nu börjar jag komma i gång, vi har fina spår här i Sundsvall. Annars gillar jag förstås våren i Vemdalen och Bruksvallarna. Seiser Alm i Italien, där vi hade landslags­läger, är också magiskt. ❋

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets