Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kiss till maten – på högsta volym

2019-02-06 18:00

Restaurang Gaggani centrala Bangkok, som toppar listan över Asiens 50 bästa restauranger, har en meny som består av emojis där enbart små figurer skvallrar om vilka alternativ som finns. Men än mer omtalad hos kocken Gaggan Anand är rätten ”Lick It Up”. Den har skapats för att ätas utan bestick och serveras till rockbandet Kiss låt på högsta volym. Senaste smakkombinationen består av mango med yuzu, chutney på lök och chili, och rätten är liksom bredd på tallriken under en text som uppmanar till att just slicka i sig den.

Man får skynda sig för att testa rätten ”Lick It Up”. Gaggan Anand vill nämligen lämna över stafettpinnen.

– Det är dags att någon annan tar över det här med att vara Asiens bästa restaurang, säger han.

Under 2020 stänger krogen som bär hans namn. Nästa år ska restaurangen ömsa skinn. Då ska sommelier Vladimir Kojic nämligen öppna en egen naturvinsbar i vår på samma plats.

Gaggan ska bli delägare i en tofukrog i Fukoka, Japan, tillsammans med kocken Takeshi Goh Fukuyama. Gaggan Anand brukar säga att han älskar japansk mat, och på bara tio år har han varit i Japan hela 82 gånger.

120 000

… kronor för sex personer kostar den exklusiva menyn som den kinesiska restaurangen Huami i Auckland, Nya Zeeland, serverar till det kinesiska nyåret. Till middagen serveras bland annat en flaska av Bordeaux-vinet Petrus från 1985 värd drygt 50 000 kronor.

Dyr japansk smörgås

Tycker du om kött och bröd och inte är så knusslig om priset är restaurangen Wagyumafia i Tokyo stället för dig. Deras paradmacka Wagyu katsu sando är kort och gott panerad kobebiff mellan två bröd och kostar drygt 1 500 kronor.

Wagyumafia innehar också världsrekordet i att ha köpt det dyraste Wagyuköttet när de 2017 köpte en hel Kobekossa för närmare en miljon kronor.

Svensk fingrogg på export

k En av Bangkoks hetaste barer just nu drivs av två svenskar. Baren Tropic City öppnade för drygt ett år sedan i den trendiga stadsdelen Charoen Krung. Distriktet har sin utgångspunkt i en av Bangkoks första huvudgator som löper genom de äldsta delarna av staden. Numera är området ett nytt kreativt distrikt, och världsberömda restauranger är granne med den lokala skräddaren.

– Allt kändes rätt när vi fick den här lokalen, säger Sebastian de La Cruz som tillsammans med Philip Stefanescu driver Tropic City.

Det är en bar byggd kring den tropiska tiki-kulturen och har ett extra stort utbud av rom. Med sig hemifrån har de tagit med idén om att gör allt från grunden.

– Vi har en väldigt eklektisk mix av människor hos oss. Allt från bartenders till locals och kändisar med en miljon följare på Instagram. Det händer ju att vi inte har en aning om vilka folk är, men vi behandlar ju alla bra här och det tror jag gör att folk kan känna sig hemma och trygga hos oss oavsett var de kommer ifrån, säger Sebastian de La Cruz.

En dag när han kom till jobbet i slutet av förra året var gatan avspärrad och det stod polisbilar parkerade överallt. Pulsen började slå – var det här något slags myndighetstillslag? – och Sebastian började i huvudet leta efter bokföringsböckerna. Men det visade sig att pådraget berodde på att den thailändska prinsessan ville gå på baren och att man därför ville säkerhetskontrollera kvarteret inför hennes besök.

Svensk lyx i öst

Sveriges enda trestjärniga restaurang, Frantzén, har fått ett syskon i öst. I slutet av november 2018 öppnade portarna till Zén i Singapore. De som är bekanta med Frantzén i Stockholm kommer att känna igen sig i både detaljer, meny och atmosfär, även om Singapore-filialen kommer att ha sitt eget dna. Lyxkrogen ligger på 41 Bukit Pasoh Road i Singapore och avsmakningsmenyn går loss på drygt 3 000 kronor, exklusive dryck.

Anna Norström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom