Lyft för naturviner

Minimerad användning av tillsatser och vurmande för en naturlig jäsningsprocess. Det är några karaktäristiska drag för gårdar som gör så kallat ­naturvin – ett glödhett begrepp bland vinnördar och innekrogar.

Vin naturel, naturvin eller naturligt vin. Det finns flera benämningar på denna typ av vin som har vuxit fram som en ny trend. Vad är det då för något, egentligen? Det är inte helt lätt att säga eftersom naturvin saknar en officiell definition eller certifiering. Generellt bygger dock naturvinsproduktionen på samma principer som den ekologiska, men går ofta steget längre. Ett ekologiskt vin ska uppfylla vissa krav vad gäller odling och tillverkningsprocess, bland annat är reglerna hårda för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Det är EU som har satt definitionen av vad som får kallas ekologiskt vin.

– Det faktum att reglerna ska passa alla länder gör kanske att vissa odlare tycker att de är lite väl generösa. Jag tror att hela naturvinsrörelsen är något av en protest mot detta, säger Britt Karlsson, vinskribent och författare till boken Vinet och miljön: ekologiskt, biodynamiskt och naturligt (2012).

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets