Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mäklarna som tjänade mest 2012

2013-02-11 14:53

Även om bostadsmarknaden beskrivits som ljummen under förra året kunde flera av Fastighetsbyråns mäklare dra in miljoner. Här är namnen på de fem fastighetsmäklare som fick mest provision år 2012.

Enligt Mäklarstatistiks siffror ökade priserna på borätter i riket med 11,6 procent under 2012. Under samma period ökade villapriserna i riket med 4,7 procent.

Flera fastighetsmäklare lyckades dra nytta av prisuppgången på bostadsmarknaden och fick kraftig utdelning i gengäld.

Högst provisionsintäkter fick Anna Larsson, 30, som arbetar i Bromma, norr om Stockholm. Hon sålde 110 objekt under året och tjänade in 6 miljoner kronor. Hon har som många andra fastighetsmäklare en lön som är 100 procents provisionsbaserad.

- Nöjda kunder. Det är nog min hemlighet. Det ger många bra rekommendationer. Att du tycker det är kul och att du är driven och aktiv tror jag också är en nödvändighet för att lyckas, säger hon till Affärsvärlden.

Även andraplatsen på listan innehas av en kvinna. Pia-Lotta Svensson som verkar på Södermalm i Stockholms innerstad fick drygt 5,5 miljoner kronor i provision 2012. Hon var etta på förra årets lista, men halkade alltså ner ett snäpp under fjolåret.

Men det är inte bara Stockholmsmäklarna som ligger i topp rent provisionsmässigt. På topp tio finns mäklare i Boden, Karlstad, Strömstad och Göteborg också representerade. Även en av Fastighetsbyråns mäklare i Spanien lyckades dra in 4,8 miljoner kronor.

Flest objekt sålde Boden-mäklaren Peder Ledin som lyckades mäkla 170 bostadsobjekt.

Fyra av topp-tio-mäklarna har fått över 5 miljoner kronor i provision, tre av de övriga har fått cirka fyra miljoner kronor, enligt Fastighetsbyråns Johan Vesterberg.

Fastighetsbyråns provisionsliga 2012

(miljoner kronor)

1. Anna Larsson, Bromma, 6

2. Pia-Lotta Svensson, Södermalm 5,5

3. Christer Svärdegård, Göteborg Väster, 5,4

4. Peder Ledin, Boden, 5,3

5. David Aspnor, Karlstad, 4,4

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom