Med passion för Porsche

2013-03-19 07:58 Emelie Åberg

En Porsche Carrera 356 förändrade allt för Lasse Jönsson. Det blev också hans första bil. Efter många år i bilbranschen äger han i dag ett 20-tal klassiska bilar.

Sedan Lasse Jönsson var 16 år har han haft en passion för Porsche. Det började med att han såg rallyföraren och programledaren C-G Hammarlund köra midnattssolsrallyt med sin Porsche 356. Sedan dess har det varit bilar som gäller.

Genom åren har hans bilfirma varit agentur för just Porsche och det är genom sitt jobb som Lasse Jönsson har lyckats skapa sin samling med klassiska bilar. I dag består samlingen av cirka 20 bilar av märken som Porsche, Ferrari och Mercedes.

– Alla mina bilar har en historia. Av eget intresse har jag tagit reda på allt som går och eftersom mer avancerade bilar i allmänhet varit med om en del brukar det vara väldigt spännande historier, säger Lasse Jönsson.

Samlingen påbörjades under tidigt 1970-tal.

– För mig har det aldrig handlat om att jag vill tjäna pengar på bilarna. Jag har ställt undan dem för att jag tycker om just den bilen, kanske för att den är tillverkad i liten upplaga, har en rolig historia eller viss teknik, säger Lasse Jönsson.

Genom åren som bilhandlare, samlare och rallyförare har han ändå hunnit göra en del gynnsamma bilaffärer. En av dem var en mycket sällsynt Mercedes Måsvinge (Mercedes-Benz 300 SL).

– Jag bytte till mig en Mercedes Måsvinge under tidigt 1970-tal och försökte sedan sälja den vidare. Jag fick dock bara skambud och ställde då under den några år. Några år senare hade värdet stigit från cirka 100 000 kronor till 200 000 kronor, men jag beslöt mig för att den behålla den lite till. År 2005 sålde jag den för 2,5 miljoner kronor. Det blev en ganska bra affär, säger Lasse Jönsson, som dock erkänner att han gjort en del mindre gynnsamma affärer med.

Hans första bil blev förstås en Porsche Carrera 356 och sedan dess har han ägt ett antal bilar från den lyxiga biltillverkaren. Guldkornet i samlingen är en Carrera 904 GTS.

– Den bilen tillverkades 1964 och gjordes bara i 120 exemplar. Min har funnits i Sverige sedan 1965 och har körts av många kända förare. Själv har jag haft den sedan 1979 och kört den i många tävlingar, säger Lasse Jönsson.

En annan pärla i samlingen är hans engelska Bristol 402 cabriolet, som anses vara en raritet bland klassiska bilar i dag.

– Det sägs att det finns sex exemplar kvar av bilen, som kom ut år 1950. På den tiden kallades den för ”Hollywood Cab” eftersom den var populär bland filmstjärnorna. Rita Hayworth var en av dem. Jag fick ett erbjudande om att köpa min på 1970-talet och för tio år sedan tog jag beslutet att återställa den till originalet. Om ett år ska den äntligen vara klar.

Emelie Åberg

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS