Mot en växande näring

Allt fler aktörer med serveringstillstånd.

Att matbutiker ansöker om serveringstillstånd kan ses i ljuset av två branschers ­utveckling. I Sverige omsatte livsmedelsbranschen 261 miljarder kronor och restaurangbranschen 99 miljarder kronor under 2015. Samtidigt var ökningstakten fem gånger så stor i restaurangbranschen (15,6 procent) som i livsmedelsbranschen (3,2 procent) mellan 2007 och 2015, enligt siffror från SCB. Omsättningen inom restaurangbranschen innefattar inte bara mat utan även alkoholhaltiga drycker.

Det finns ingen statistik över hur vanligt förekommande alkoholservering är i matbutiker. Folkhälsomyndigheten kan inte med säkerhet urskilja om det är en dagligvaruhandel som har serveringstillstånd, då ord som ”Ica” kan ingå i serveringsställets namn, men inte behöver göra det.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här