Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ny tid för museirestauranger

2019-01-23 18:00

Museirestauranger har inte direkt varit förknippade med någon högre gastronomi. Men det är nya tider nu. I Stockholm har erkända krocken Fredrik Eriksson öppnat restaurangen på nya Nationalmuseum, på Spritmuseum huserar Petter Nilsson, som drivit stjärnkrog i Paris, och Fotografiska med Paul Svensson har vunnit pris som världens bästa museirestaurang. Malin Söderström driver sedan flera år tillbaka Moderna museets restaurang och Nina Christensson är proffskrögare på Malmö Konsthall. Några bra internationella museirestauranger är Josean Alijas Michelinprisade Nerua på Guggenheim i Bilbao och Massimo Botturas osteria på Gucci-museet i Florens.

Kanelbullesuccé i Amsterdam

– Amsterdam är en stor liten stad. Det är mysigt här, allt är inom cykelavstånd. Det finns bra restauranger, kaffeställen och vinbarer.

Det säger sommelieren Daniel Schein, utbildad vid svenska Grythyttan, som öppnade egna stället 4850 i Amsterdam för ett år sedan. En kaffebar på dagen som svidar om till restaurang på kvällen. Och som synonymt hyllas av den lokala restaurangbranschen för dess digra vinlista.

– Jag insåg, när jag bara jobbat med kaffe under en period, att jag saknade vinet. Och sen när jag bara höll på med vin så längtade jag efter kaffe. Så det här stället är för mig det bästa av två världar, säger Daniel Schein.

4850 ligger i Oost, östra Amsterdam, i kvarter som på kort tid blivit trendiga. Till kaffet, gjort på bönor från ett danskt rosteri i Århus, serveras nygräddade välsnurrade kanelbullar.

– Alla älskar verkligen kanelbullar i den här stan. Det är klart, hur kan man inte göra det? Men det är roligt för mig som svensk att se hur ett bakverk hemifrån kan bli så hajpat, säger Daniel Schein.

Adress: Camperstraat 48–50, Amsterdam

2 160 000

Så många besökte Rijksmuseum i Amsterdam 2017, brädade på mållinjen som Nederländernas mest välbesökta museum av Van Gogh-museet med sina 2 260 000 besökare.

Sushi bakom lyckta dörrar

Sex sittplatser. På en hemlig adress. En matupplevelse bara för de invigda som snabbt håller på att bli en av Amsterdams största matsnackisar. Bakom en bardisk står självlärde kocken Kit och serverar sushi sedan oktober förra året. Han är ex-studenten som drev hemmarestaurang på sitt campus och därefter handplockades till Kit 384, med hotellet The Dylan i ryggen. Hur man får bord? Kontakta hotellet. Vid bokning får gästerna adressen till en uppsamlingsplats varifrån de leds till lönnkrogen. www.dylanamsterdam.com.

Anna Norström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom