Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Nyare begagnade segelbåtar ökar i värde

2017-08-11 13:13
Foto: imago stock/IBL

Ett trendbrott. Något annat sätt att beskriva prisutvecklingen för nyare begagnade segelbåtar finns inte.

Den som ägt fritidsbåt under de senaste åren har fått känna på hur båtarnas värde har fallit. Vissa år mer, andra år mindre, men riktningen har stadigt varit densamma. Många modeller av fritidsbåtar har halverats i värde, andra har dömts ut som helt osäljbara.

Nu ser det enligt branschföreningen Sweboats vd, Mats Eriksson, emellertid ut som om prisfallet på åtminstone en av delmarknaderna har upphört. Till skillnad från tidigare stiger priserna på begagnade segelbåtar. Ett trendbrott alltså.

– Trenden gäller för moderna segelbåtar, tillverkade från år 2000 och framåt, säger Mats Eriksson.

Han tillägger att eftersom prisgapet mellan ny och begagnad båt minskat, så bådar det gott inför nästa år, då försäljningen av nyproducerade segelbåtar kan väntas ta mer fart.

– Köparna har då vänt sig till begagnatmarknad så gapet mellan nytt och begagnat har minskat på senare tid, säger Mats Eriksson.

Hur mycket har priserna stigit?

– Påtagligt. Fem till tio procents uppgång är nog i lägsta laget, säger han.

För äldre segelbåtar, inte minst de tusentals båtar som tillverkades i Sverige under 1970-, 1980- och 1990-talen, märks inget motsvarande trendbrott, enligt Eriksson.

Båtbranschen som helhet är nu inne på ett tredje medvindsår i rad där försäljningen av nya båtar ökar. Värdet av den svenska nybåtsförsäljningen spås i år hamna kring 2 miljarder kronor, nästan en fördubbling på tre år.

– Om det nu är det tredje starka året vi är inne på så har vi erfarenhetsmässigt minst två starka år till framför oss, säger Eriksson.

– De flesta nya båtar som säljs är öppna styrpulpetbåtar

Finland har utvecklats till största importland av nytillverkade båtar.

– Importen från Finland har ökat med mer än 50 procent under de senaste två åren, säger Mats Eriksson.

Finland, med bland annat de i Sverige populära Busterbåtarna i aluminium, står därmed ensamt för nästan hälften av importen till Sverige.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom