Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nytt från tid som flytt

2019-02-20 18:00
Namn: Torsten Löfgren. Är: Konstnär med bakgrund inom en rad discipliner. Är numera miniatyrstoltillverkare och säljer byggsatser till diverse museet, slott och samlare runt om i Sverige.

Från de småländska skogarna kommer anrika stolar i miniformat. Torsten Löfgrens främsta kunder är museer, slott och stolprenumeranter runt om i landet.

Bruno Mathsson från Värnamo är kanske Sveriges internationellt mest kände möbelarkitekt, en global stolkändis. Han föddes 1907, slutade skolan som 16-åring och började i faderns möbelverkstad, där han lärde sig möbelsnickeri enligt gamla traditioner. Konstnären Torsten Löfgren bestämde sig ungefär hundra år senare för att göra en replika, en miniatyrstol av Bruno Mathssons mest avancerade sittmöbler, Pernilla 3 liggstol. Problemet var att det saknades ritningar.

– Jag hade fått en beställning från museet i Värnamo, Bruno Mathsson International. På museet fick jag ta liggstolen, lägga den på ett målarpapper på golvet och rita av den från flera håll.

Därefter gjorde han en ritning, skala 1:10, och arbetade sedan fram en Cad-ritning i datorn, och beställde delarna till fåtöljen som blev ungefär 10 centimeter lång.

Torsten Löfgren har gjort miniatyrstolar i trä i snart tjugo år. Köpare är samlare, entusiaster men också museer, herrgårdar och slott. Han har nyligen gjort tre stolar till Nordiska museet i Stockholm och en stol till designmuseet Röhsska i Göteborg, som slår upp portarna efter en omfattande renovering den 23 februari. Miniatyrstolen till Röhsska är gjord utifrån en stol av formgivaren Fredrik Paulsen.

Att just stolar är någonting som även de mest kända arkitekterna har gett sig på har en naturlig förklaring, enligt Torsten Löfgren.

– I början på 1800-talet fick arkitekterna ofta rita inte bara fastigheten utan också hela inredningen, precis alla möbler.

I praktiken tar Torsten Löfgren fram mått och byggsatser, som beställaren senare bygger ihop till en färdig möbel. Måt­ten tas fram efter ritningar som antingen finns, eller som han själv har tagit fram. De läggs in i arkitektprogrammet Cad, skickas till bolaget Waterjet i Ronneby som annars gör maskiner för vattenskärning. Ritningarna säljs sedan vidare till fabriker som skär ut olika delar.

– Vattenstrålen har högt tryck, 4000 bar, och när de skär ut mina stolar blir de väldigt exakta. Det jag säljer är två, tre ark. Om jag skulle bygga färdigt stolarna skulle de kosta 3 000–4 000 kronor men nu blir det en kreativ utmaning för mina kunder, säger han.

Med åren har Torsten Löfgren lärt känna entusiaster ute i landet, exempelvis Gunilla Tronje. Inte sällan sätter hon ihop färdiga stolar, målar och förser dem med tyg innan de levereras till olika museer.

Nu kostar varje stol, alltså byggsats, från 60 kronor upp till ett par hundra kronor. Det varierar, men ute i landet finns ett hundratal kunder, som man kan kalla för stolprenumereranter.

Torsten Löfgren arbetade tidigare som konstnär, designer, formgivare, slöjdare, möbelsnickare och träslöjdslärare. Efter examen från Konstfack flyttade han med sin hustru, som är textilkonstnär till glasriket i Småland. Detta var på 1970-talet och grönavågare flyttade dit från olika delar av Europa. I början av 2000-talet började han tillverka miniatyrstolar, den första beställningen var från Drottningholms slott, därefter Skansen.

– När jag började med detta trodde jag att beställarna skulle vara flickor i småskolan men när jag ställde ut på möbelmässan Formex trillade beställningar in från olika håll och kanter. Det som gör att jag har kunnat hålla på är just prenumeranterna och beställningarna, numera ett trettiotal museer runt om i landet.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom