Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Priset viktigast vid köp av begagnad bil

2013-04-25 11:00
Inför köpet av en begagnad bil finns flera viktiga faktorer att tänka på. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Vad ska en begagnad bil egentligen kosta? Det är den allra viktigaste frågan för de som ska köpa eller sälja en bil, visar en ny undersökning. Men vid köp av en premiumbil är även utrustningen viktig. Här är alla tipsen för ett lyckat köp.

KVD Kvarndammens nya Sifo-undersökning visar att många svenskar är oroliga vid köp och försäljning av begagnade bilar. Den faktor som är allra viktigast för både män och kvinnor är priset, som hela 77 procent tycker är viktigast.

Andra viktiga faktorer vid köp är mätarställning (56 procent), säkerhet (50 procent), drivmedelsförbrukning (46 procent) och ifylld servicebok (44 procent). Tydligt i undersökningen är också att kvinnor tycker att säkerheten är betydligt viktigare än män, och att män tycker att bilens märke är viktigare än vad kvinnorna tycker.

Många är också oroliga för att betala för mycket för bilen, eller att ta för lite betalt vid försäljning av egen bil. Enligt Patrik Klasson, affärsområdeschef för Bil på KVD Kvarndammen finns det flera sätt att försäkra sig om att priset är det rätta.

– Det är viktigt att man tar sig gott om tid till att kontrollera detta. I och med dagens sökverktyg på internet, som Blocket och Bytbil, har risken för att man betalar för mycket minimerats. Det finns också värderingsverktyg, vår heter bilpriser.se, där man gratis kan få veta vad en motsvarande bil kostar och om priset är rimligt. Sedan gäller det förstås att bilen är i det skick säljaren säger, säger Patrik Klasson.

Hur kan man på bedöma kvaliteten på en begagnad bil?

– Ett klassiskt tips är att titta på bilens historik, den säger mycket. Kolla var servicen är gjord och att den följt intervallerna för service – ju äldre bilen är desto viktigare. Kontaktar man Bilprovningen kan man också få ut alla besiktningsprotokoll. Generellt gäller att om det känns för bra för att vara sant, så är det förmodligen det, säger Patrik Klasson, som också tipsar om att höra runt om någon bekant med teknisk kompetens kan närvara vid bilköpet.

Vilken typ av begagnade bilar säljer bra just nu?

– Marknaden svänger ganska mycket och påverkas av olika saker, bland annat miljöbilsdefinitionerna. Tittar man på vad man får bra betalt för i dag så är det kombi. Vi lever i ett kombi-land. Bra utrustning som automatlåda, helläder och fyrhjulsdrift har också blivit viktigt, särskilt när det gäller premiumbilar, som exempelvis Mercedes, Audi och BMW, säger Patrik Klasson.

Sifo-undersökningen från Kvarndammen genomfördes av TNS-Sifo och 981 personer från 18 år och uppåt medverkade.

Sex tips vid köp av begagnad bil:

 • Ta med en kunnig person eller testa bilen hos en professionell, oberoende part.
 • Kontrollera vad bilen och likvärdiga bilar är värderade till.
 • Ta reda på vilka de vanligaste felen för bilmodellen är.
 • Kontrollera både bil och säljare. Låter det för bra för att vara sant är det ofta det.
 • Betala aldrig några pengar i förskott.
 • Upprätta alltid ett köpekontrakt.

Sex tips vid försäljning av din gamla bil

 • Ha all dokumentation, som servicebok och kvitton på inköp, i ordning.
 • Tvätta och städa bilen noggrant.
 • Sätt rätt pris på bilen genom att kontrollera vad din bil är värd på olika värderingssidor.
 • Var ärlig och lämna korrekta uppgifter.
 • Kontrollera vem köparen är och var uppmärksam på om något känns konstigt.
 • Upprätta alltid ett köpekontrakt.

Källa: KVD

Emelie Åberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom