Rustik elegans till havs

Från John F Kennedy till Donald Trump och svenska skärgårdsöar. Den amerikanska östkuststilen förblir populär. Likväl kämpar flera återförsäljare för sin överlevnad.

26 augusti 1962. Segelyachten Manitou bryter igenom havsytan strax utanför Maine på den amerikanska östkusten. Presidenten lyfter bort de sköldpaddsfärgade Ray Ban-bågarna och kisar mot horisonten. Den azurblå pikétröjan går ton i ton med Atlanten.

Bilden av John F Kennedy nådde nästan genast ikonstatus i USA – sällan hade amerikanerna fått se sin president så avslappnad i en ledig miljö. En omedelbar lust att kopiera stilen sköljde över nationen.

– Båtar, hav och Kennedy i en båt med rufsigt hår med en lammullströja, vem skulle inte vilja hoppa in i den bilden, säger Susanne Ljung, modejournalist.

Originalfotografiet må ha bleknat efter 56 år, men den amerikanska östkuststilen, även kallad preppy eller New England-stil, är fortfarande aktuell.

– Där och då iscensattes hela stilen, mycket medvetet såklart. Man ville signalera trygghet och optimism efter kriget, och man ville visa att presidenten var trygg med att visa sig avslappnad.

Preppystilen hade fram till dess främst burits av de privilegierade familjerna på den amerikanska östkusten. Ordet preppy kommer från den amerikanska överklassens preparatory schools, skolor som välbärgade amerikanska ungdomar går på innan de börjar universitet. Själva klivslädstilen brukar dock oftast förknippas med Ivy League-universitet som Harvard, Yale, Princeton och Brown. Ett nyckelplagg för den mer sportiga preppy-looken är därför en collegetröja från det lärosäte man studerat vid.

Den mer utpräglade, eleganta Kennedy-stilen med duffelkappor och blazer kommer även den från Ivy League-skolorna. Men stilen förändrades efter andra världskriget när återvändande amerikanska soldater fick sin universitetsutbildning rabatterad och antalet elever på de amerikanska universiteten nästintill sexfaldigades. Soldaterna tog in mer praktiska kläder som chinos och button down-skjortor och de stela klädkoderna blandades upp med mer bekväma plagg.

– Alla herrkläder i väst kommer från krig eller sport, brukar man säga. De är funktionella och alla kan bära den. Även om man inte är modeintresserad ser man att det ser bra ut.

Samtidigt som kläderna förknippades med de prestigefulla lärosätena var det en enkel och tillåtande stil som kunde användas av vem som helst. Det blev ett första steg i det man brukar kalla demokratiseringen av mode – stilen var inte märkesstyrd och det behövde inte vara uppsytt och dyrt.

I dag har preppystilen nått en närmast folklig status i USA, även om den fortfarande är förknippad med en viss prestige. Amerikanska affärsmän återvänder ofta till den lediga collegestilen på fritiden.

– När man kommer hem och byter om från kostym sätter man på sig en pikéskjorta och chinos, den lediga stil man hade när man studerade. Här i Sverige kanske man i stället bär t-shirt och Adidas-byxor, säger Susanne Ljung.

Det har gått över ett halvt sekel sedan John F Kennedy tog in den sportiga elegansen i finrummet och den har fortsatt att användas av hans efterträdare. President Trump använder chinos och vita pikétröjor när han är ute och golfar, som ett sätt att visa hur vanlig han är. Även alt right-högern har plockat upp stilen för att bli mer folkliga. Men ingen kopia blir lika bra som originalet.

– Kennedy är den ultimata preppy-mannen. Ingen har behärskat konstformen av en vit t-shirt och upprullade khaki-byxor och vita tygskor som han har gjort, säger Fredrik af Klercker, programledare för podcasten Stiljournalen.

Den amerikanska östkuststilen spreds sedan över hela världen och blev populär även när det gällde heminredning. Européerna har visat sig vara extra mottagliga för New England-stilen, som har en stark europeisk prägel från de första bosättarna från England på 1600-talet.

Svenskarna i synnerhet har omfamnat stilen, som har flera gemensamma nämnare med den svenska skärgårdsmiljön. Trähus, hav och öppna landskap är grunden och de lite nötta färgerna har varit lätta att ta in i svenskarnas hem. Precis som i områdena kring Boston är det lite kyligt och man behöver ofta en tröja eller pläd på sommarkvällarna.

– Vi har ju köpt New England-stilen med hull och hår, det är en stil som passar vårt klimat på kusterna och i skärgården. Det är elegant, rustikt och funktionellt, säger Susanne Ljung.

Fredrik af Klercker håller med, men tycker att man ska använda stilen i en lagom dos.

– Just nu befinner jag mig på familjens sommarställe och det ser ut som att New England har kräkts över hela insidan. Även om jag tycker att det är en snygg stil tenderar svenskarna att ta det ett steg för långt.

Även klädstilen har blivit ett naturligt inslag i svenskarnas garderob. I dag ingår en vit skjorta, chinos och kanske en button down-skjorta i nästan var mans garderob. Och svenska varumärken som Gant, Boomerang och Lexington har kapitaliserat på de, även om de på senare år har fått se retaildöden i vitögat. Den First North-noterade inredningskedjan Lexington har haft det tufft på börsen och har förlorat nästan halva börsvärdet det senaste året. Modehandlaren Boomerang försattes i konkurs tidigare i år, men kommer att leva vidare med ny ägare framöver.

– Boomerang var misskött av de tidigare ägarna, men sedan är det så att preppy-stilen med rosa piké och gröna byxor inte är lika het just nu. Det är sådant som går i vågor, säger Mikael Sandström, branschordförande på Svensk Handel Stil.

Trender kommer och går, men den amerikanska östkuststilen är här för att stanna.

– Den är lika slitstark som ett par chinos, säger Susanne Ljung. ❋

Preppy

Ordet preppy kommer från amerikanska preparatory schools som är den amerikanska motsvarigheten till gymnasium.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets