Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sålde bostad privat – drog in en kvarts miljon mer än mäklaren

2014-12-04 11:59
I november såldes två nästan identiska bostadsrätter på Karaffgatan 6/Buteljgatan 30 i området Liljeholmskajen i Stockholm. Den på fjärde våningen såldes privat för 4,1 miljoner kronor. Den på våning två i samma trappuppgång såldes via Erik Olsson Fastighetsförmedling för 3 870 000 kronor. Foto: Ola Söderlind

I mitten av november såldes två nästan identiska lägenheter i samma trappuppgång i Stockholm. Den privata säljaren fick drygt 300 000 kronor mer än den som sålde sin lägenhet med hjälp av fastighetsmäklare.

Den 8 november såldes en 54 kvadratmeter stor bostadsrätt på fjärde våningen på Karaffgatan 6/Buteljgatan 30 i området Liljeholmskajen i Stockholm.

Slutpriset på tvårummaren landade på 4,1 miljoner kronor, närmare 76 000 kronor per kvadratmeter. Det är det näst högsta kvadratmeterpriset i området, hittills. Det visar uppgifter från booli.se som Affärsvärlden tagit del av. Lägenheten såldes privat via Hemverket.

- Det var en bra timpenning, säger den kvinnliga ägaren och tillika säljaren som till vardags jobbar som psykoterapeut, till Affärsvärlden.

En vecka senare såldes en nästan identisk lägenhet på andra våningen i samma trappuppgång. Priset landade på knappt 3,9 miljoner kronor, drygt 71 500 kronor per kvadratmeter. Bostaden såldes via Erik Olsson Fastighetsförmedling.

- Det är bara att gratulera säljaren som lyckades få 4,1 miljoner kronor. Troligen hade man fått ännu bättre utfall med vårt koncept. Det är min tro. Aldrig sämre i alla fall, säger fastighetsmäklaren Anders Ljunglöf som var ansvarig för försäljningen av den sistnämnda bostaden.

Kvinnan som valde att sälja lägenheten privat kontaktade i första skedet en lokal fastighetsmäklare. Han erbjöd sig att sälja lägenheten till ett mäklararvode på 3 procent av försäljningspriset.

Om slutpriset blivit detsamma hade hon fått betala drygt 120 000 kronor i mäklararvode, minus avdrag på försäljningsvinsten.

- Jag tyckte det var alldeles för mycket pengar och valde därför att sälja själv. Jag förstår inte varför inte fler säljer sina bostäder privat, säger kvinnan till Affärsvärlden.

Arvodet till Hemverket gick på 5 000 kronor plus ytterligare 5 000 kronor när bostaden var såld. I priset ingick värdering, fotografering, publicering på Hemnet och Blocket Bostad samt pappersarbetet vid försäljningen. 

Om vi jämför de båda ovan nämnda bostadsförsäljningarna och räknar in mäklararvodet minus 22 procents skatteavdrag, landar slutpriserna på 3,78 miljoner respektive 4,09 miljoner kronor. Skillnaden blir drygt 310 000 kronor.

Som tidigare nämnts låg bostaden med det högsta slutpriset två våningar ovanför den andra och priserna tenderar att bli högre ju högre upp i huset bostaden ligger.

Det är dock inte bara i Stockholm som privata bostadssäljare får bra betalt.

I centrala Göteborg såldes nyligen en etta på 17 kvadratmeter via Hemverket. Lägenheten som ligger på Chalmersgatan 3C gick för drygt 1,7 miljoner kronor. Kvadratmeterpriset, som blev närmare 101 500 kronor, är det näst högsta kvadratmeterpriset i stadens historia, visar uppgifter från booli.se.

Fotnot: De båda lägenheterna på Karaffgatan 6/Buteljgatan 30 stod klara 2011, byggherre JM. Enligt uppgifter från bostadsrättsförmedlingen har båda samma planlösning. I den lägenhet som såldes privat på våning fyra hade inga tillval gjorts. I bostaden fanns heller inga möbler, varken vid fototillfället eller vid visning. Här är prospektet.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom