Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sicilianska druvor

2018-09-19 18:00
Vin i tiden. Etna-viner har fått ett uppsving, mycket tack vare att de kommer från små familjeföretag.

På ön odlas ett flertal inhemska druvor, både blå och gröna. Här är några av de mest kända.

Nero d’avola På Sicilien kallas den även calabrese och dominerar öns vinproduktion. Den ger fylliga, sträva viner, ofta med toner av plommon, russin och choklad. Druvan är döpt efter den sicilianska staden Avola.

Frappato En blå druva som ger lite lättare viner. Den är blandad med nero d’avola i vinet Cerasuolo di Vittoria, som är Siciliens enda med kvalitetsbeteckningen DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita).

Nerello mascalese Är tillsammans med nerello cappuccio de två vanligaste blå druvorna på vulkanen Etna. De mineraliga och friska rödvinerna har jämförts med fransk Bourgogne och norditaliensk Barbaresco.

Catarratto Den mest odlade gröna druvan på ön, som ger friska, mineraliga och örtiga viner. Ingår i Marsala – Italiens främsta starkvin – som görs runt hamnstaden med samma namn på västra Sicilien.

Grillo Ingår också i Marsala-vin men har fått ett uppsving på senare år. Flera vinmakare gör i dag vin på 100 procent grillo. De kan skifta från lätta och friskare till fylligare och ekfatslagrade.

Zibibbo Mer känd som muscat d’Alexandrie. Torkade zibibbo-druvor används vid tillverkningen av det exklusiva, gyllene dessertvinet passito di pantelleria – på vulkanön Pantelleria, sydväst om Sicilien.

Källa: Systembolaget.se

text: Louise Fauvelle

Louise Fauvelle

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom