Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Skånska vingårdar på framfart

2013-01-02 08:57
Ronny Persson kör traktor på Åhus vingård. Arilds vingård i Arild drivs av Annette Ivarsson och hennes man Jonas, de har gjort vin sedan 2006. Foto: Ulrika Vendelbo

Svensk vinindustri växer kraftigt och bara i Skåne finns 20-talet vingårdar. Det är inte lättodlat, men andra länder avundas vår svenska terroir.

Att en och annan odlar vindruvor i Sverige må vara välkänt, men numera har Sverige faktiskt en växande vinindustri. Enligt Jordbruksverket sålde fyra svenska företag egenproducerat vin år 2006, i dag finns fler än trettio svenska vingårdar.

Den vilt växande vinrankan breder inte naturligen ut sig på nordligare breddgrader.  Men nya druvsorter och modernare odlingsteknik har gjort det möjligt. För ett 20-tal år sedan etablerades vinodlingar i kallare regioner som Kanada, Storbritannien och Danmark. Och på senare år har alltså även Sverige fått ett tillskott av vinmakare. I framför allt södra Sverige provas och experimenteras det nu för fullt. Allt för att få till viner som i framtiden ska hålla internationell klass.

Flera av vingårdarna går att läsa om i den nyligen lanserade boken Tjugo skånska vingårdar, skriven av Ann Janson och Nina Hammarberg och med underbara bilder av Ulrika Vendelbo.

Utöver beskrivningar av vingårdarna, finns en karta över Skånes vindistrikt och en genomläsning av boken inspirerar till att lägga ett par semesterveckor i syd. Platinum har tittat närmare på fem av producenterna.

En av de första svenska vingårdarna etablerades av den svenska vingurun Murat Sofrakis och hans fru Lena Jörgensen. Den ligger i Klagshamn söder om Malmö och startskottet gick redan 2001.

Murat Sofrakis har alltid haft ett stort intresse för vin och när han och hustrun flyttade till Murats föräldrargård föddes tanken på att göra sitt eget. Efter en inspirationsresa till danska vinodlare, bestämde de sig för att göra ett försök. Det var ingen enkel uppgift, men hårt arbete har gett resultat. Nio år senare, år 2010, fick deras vita vin, Interkardinal 2009, 17 poäng av 20 möjliga av vinexperten Oz Clarke. Bedömningen löd: Anmärkningsvärt yppigt och kryddigt – ändå god knastrande Solaris på franska fat.

– Vi är duktiga på att producera vin i Sverige men det går att bli bättre på allt. Jag ser fram emot att sätta svenskt vin på kartan, vilket vi bland annat gör med riktigt god kvalitet. Min vision är att göra världens bästa vin på druvan Solaris, en druva som ger tidig skörd, klarar klimatet och fungerar för många olika vinstilar, säger Murat Sofrakis.

Druvan spelar förstås roll för smaken, men det är vinmakarens filosofi som sätter starkast prägel på vinet.

Vingården i Klagshamn har även gjort ett rött vin, Balders Blod, som tappades på magnumbuteljer. Och deras vita Silex (flinta på latin), även det tappat på 1,5 liters flaskor såldes till självaste Grand Hotel i Stockholm.

Den prisbelönta Interkardinal, gör vinmakarna i Klagshamn tillsammans med vingården i Åhus. En ort som snarare förknippas med spritdrycker, i form av Abolsut vodka, än för goda viner. Åhus vingård drivs av Ronny Persson.

För att lindra arbetsbördan när han startade föddes idén att låta intresserade abonnera på en vinrad, men inte bara i form av att de bekostar den, utan också med sin arbetsinsats. På så sätt fick Ronny Persson hjälp med arbetet på vingården, dessutom av folk som hade samma intresse som de själva.

På några månader var alla 70 vinraderna abonnerade. Kravet från abonnenterna var att de skulle hugga in vid minst två tillfällen och för det får de information om vinodling och vinifiering av personalen. Höjdpunkten är förstås skörden och skördefesten.

Åhus har visat att det går att producera kvalitetsvin på förvånansvärt kort tid, vilket bidrar till Ronny Perssons starka tro på svenskt vin. Han tror att Sverige inom tio år har minst 200 vinodlare.

En av Sveriges största vingårdar är Hällåkra vingård, femton minuter från Sturup. Där har Håkan och Lotta Hansson gemensamt förvandlat Håkans föräldrahem till en underbar vingård med både provningar och konferenser. Ett ställe med stor charm.

De startade 2003, har cirka 9 000 vinrankor och odlar åtta olika vinsorter. Några röda, några vita och ett dessertvin av portvinskaraktär. Alla tre vinerna finns på välsorterade Systembolag. Försäljningen rullar på, men än så länge är Hallåkras, liksom övriga svenska vingårdars, viner tämligen okända, inte minst utomlands. Håkan Hansson har stora förhoppningar om att svensk vinindustri ska lyfta en nivå.

– Jag skulle vilja att den inhemska vinindustrin uppmärksammades internationellt. Då är det viktigt med kunskap, utbildning och ett klassificeringssystem för svenska viner. Det har skapats en marknad för närproducerade produkter men volymerna måste öka för att det ska bli lönsamt. Något som kanske kan bli verklighet i framtiden, säger han.

Håkan Hansson ser det som viktigt att skandinaviska vinodlare sätter sin egen smakprägel på vinet.

– Vi har druvor med en naturligt hög syra.  Det är vår egen svenska terroir och den ska vi vara måna om. I andra delar av världen avundas de oss.

Genom utökad forskning hoppas han också att de naturliga förutsättningarna för svensk vinodling ska hittas.

Arilds vingård i Arild drivs av Annette Ivarsson och hennes man Jonas. De har gjort vin sedan 2006 och har 16 500 vinstocker av druvorna Solaris, Phoenix, Pinot noir, Cabernet cortis, Regent, Chardonnay och Sauvignon blanc. Årets produktion blev 4 500 liter vin fördelat på både vitt, rosé, rött och mousserande.

Ett besök hos dem bjuder på en underbar hemma-hos-känsla och det genomsyrar det mesta som händer på gården. Förutom vinodlingen driver familjen eventverksamhet och en sommarrestaurang, där det egna vinet förstås finns på menyn.

?Vår målsättning är friska och fräscha viner och därför har vi satsat lite extra på druvan Solaris som vi tror har goda förutsättningar att utvecklas i Sverige. Det är en druva som utvecklats i decennium i Tyskland och har över 100 föräldrar varav en är Riesling, berättar Jonas Ivarsson.

Jonas Ivarsson berättar att de har en hel del arbete kvar innan det fulländade vinet är producerat.

- Jordmånen på Kullen är lika blandad som i Bordeaux så än har vi långt kvar innan vi kan alla detaljer.

Från Arhild är det inte långt till Flädie vingård i Bjärred, en gård som inledningsvis ägnade sig åt mat, konferens, bröllop och catering. Vingården är det senaste tillskottet och ger gästerna möjlighet att njuta av vingården och prova gårdens egna viner, men också att äta och övernatta.

Enligt Martin Rosvall Hansson har gården ett unikt läge med ett så kallat mikroklimat. De 6000 vinrankorna växer på sydvästsluttningar i en fet lerjord och närheten till havet gör att klimatet är jämnare, vilket är bra för druvorna.

Martin Rosvall Hansson producerar i ett nybyggt vineri både vitt och rosévin på druvorna Rondo, Cabernet cortis, Regent, Phoenix och Solaris. Flädie Vingård har lagt mycket tid på mat och vin i form av dryckesprovningar, matlagning, baristaskola, chokladskola, pralinkurser och champagneskola. Och de är fantastiskt duktiga på allt det lilla extra som sätter krydda på tillvaron.

**

Hur är då kvaliteten på de svenskavinerna? Årligen genomförs en vinbedömning arrangerad av Gustibus i Malmö på uppdrag av Svenska vindodlarföreningen. Juryn består av fem professionella från vinbranschen och alla viner provas och bedöms noggrant.

- Årets provning och bedömning ligger över snittet för godkänt, trots en tuff skörd, säger Anders Öhman på Gustibus Wine & Spirit Academy.

Under de tre åren som Gustibus Wine & Spirit Academy arrangerat vinprovningen kan Anders Öhman konstatera att vinerna ökat i kvalitet trots ett par tuffa skördar, vinstockarna får fler år på nacken och vinmakarna blir duktigare.

Här hittar du vinerna

Några av vinerna finns i hyllorna på vissa Systembolag i Skåne men det går också enkelt att beställa hem vinerna från beställningssortimentet till önskat Systembolag i övriga Sverige.

www.arildsvingard.se

www.fladiematvingard.com

www.hallakra.com

Matilda Lindwall

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom