”Skörden känns i ryggen”
Solen har precis påbörjat sin klättring längs den ljusblå himlen. I horisonten går det att skymta Medelhavet. Stillhet och tystnad präglar den tidiga morgonen i det böljande och gröna landskapet. Med ett undantag. Ett tjugotal personer rör sig målmedvetet i den torra jorden mellan vinrankorna och plockar klasarna för hand. Frukterna läggs ner i korgar som långsamt fylls på för att sedan flyttas bort av en traktor till nästa steg i processen. Det är hösten 2016 och skördetid på en vingård utanför staden Volterra, som anlades av etruskerna för drygt 2 000 år sedan och som ligger ungefär en timmes bilresa från Florens i italienska regionen Toscana.
En av dem som successivt bearbetar vinrankorna är Erik Thomaeus, som till vardags arbetar på investmentbolaget Exoro Capital, baserat i Stockholm. Sedan 2013, då hans familj förvärvade gården Monte Rosola, är han vinbonde på deltid och framställer italienska röda viner enligt ekologiska produktionsmetoder.
Prenumerera
Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.
Premium
- Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
- Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
- Över 500 aktieanalyser per år
- Unika investeringsverktyg och portföljer
- Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
- Och mycket mer
Vill du se fler alternativ? Läs mer här