Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Skörden känns i ryggen”

2017-02-14 22:00
Namn: Erik Thomaeus. Född: 1982. Bor: Stockholm. Familj: Fru och ett barn. Gör: Arbetar på familjeföretaget Exoro Capital, som investerar i industribolag och kommersiella fastigheter, men driver även en vingård i Toscana. Fritidsintressen: Vin, mat, löpning, skidåkning, jakt. Foto: LINNEA RHEBORG

Erik Thomaeus blev fascinerad av italiensk vinkultur när han pluggade i landet. I dag äger han en vingård i Toscana tillsammans med sin familj.

Solen har precis påbörjat sin klättring längs den ljusblå himlen. I horisonten går det att skymta Medelhavet. Stillhet och tystnad präglar den tidiga morgonen i det böljande och gröna landskapet. Med ett undantag. Ett tjugotal personer rör sig målmedvetet i den torra jorden mellan vinrankorna och plockar klasarna för hand. Frukterna läggs ner i korgar som långsamt fylls på för att sedan flyttas bort av en traktor till nästa steg i processen. Det är hösten 2016 och skördetid på en vingård utanför staden Volterra, som anlades av etruskerna för drygt 2 000 år sedan och som ligger ungefär en timmes bilresa från Florens i italienska regionen Toscana.

En av dem som successivt bearbetar vinrankorna är Erik Thomaeus, som till vardags arbetar på investmentbolaget Exoro Capital, baserat i Stockholm. Sedan 2013, då hans familj förvärvade gården Monte Rosola, är han vinbonde på deltid och framställer italienska röda viner enligt ekologiska produktionsmetoder.

– Efter skörden har man en viss känning i ryggen. Flera av momenten i skörden, som själva plockandet av klasar samt hantering av korgarna, är något slitsamt för en som inte är van, säger Erik Thomaeus.

Bakom den romantiska bilden av att driva en vingård finns dock ett gigantiskt administrativt arbete, och Italien, har det visat sig, är dessutom ett väldigt byråkratiskt land. Men efter ett par år har han lärt sig att hantera byråkratin.

Det var när Thomaeus pluggade internationell ekonomi och management vid Bocconi-universitetet i Milano som han fick upp ögonen för den italienska gastronomin och landets vin. Under studietiden präglades helgerna av utflykter till vingårdar i när­området. Att investeringen i vingården gjordes i Italien och i en mytomspunnen destination som Toscana var ingen slump.

– Det kändes självklart med tanke på min koppling till landet, och området runt Volterra är ett klassiskt vin­distrikt, säger han.

Erik Thomaeus och hans familj (föräldrarna och två syskon) bor alltjämt i Stockholm men har fyra heltidsanställda som ombesörjer driften av gården, däribland den italienske gårdschefen som är utbildad agronom och sommelier. Därutöver hyrs personal in efter behov under året, exempelvis till skörden, då även Erik Thomaeus och resten av familjen hjälper till. Än så länge har de producerat i storleksordningen 10 000 flaskor varje år och i dag finns fyra viner i Systembolagets beställningssortiment. De är gjorda på druvor som sangiovese, shiraz, merlot och cabernet sauvignon och under fjolåret inleddes en expansion. Efter ytterligare en investering ska de utöka odlingsarealen från 2 till 23 hektar, vilket inom några år ska resultera i en årsproduktion på 150 000 flaskor.

– Det är en ökning som heter duga och en av vinvärldens största. Men det viktiga är att gården går runt, inte att vi tjänar några stora pengar. Detta är en livsstilsinvestering för vår familj.

Han är själv utbildad sommelier och berättar att han i och med deltagandet i vinproduktionen har fått en helt annan respekt för hantverket.

– Man förstår vilket hårt arbete som krävs för att framställa ett vin av kvalitet. Jag har verkligen höjt min prisbild de senaste åren och kan inte riktigt förstå folk som köper billiga lådviner, säger han och tillägger:

– Framför allt har jag förstått hur lite man kan om hantverket. Vi har en oenolog som bara genom att smaka på druvorna kan bedöma exakt vilken dag skörden ska inträffa. Det är fascinerande.

Tomas Nilsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom