Snart landar rymdwhiskyn

Sjörullad akvavit är en känd produkt. Nu är det dags för rymdrullad whisky.

För tre år sedan skickades några ampuller med whiskyextrakt upp
till den internationella rymdstationen ISS. I behållarna finns även
fragment från de ekfat där tillverkarna på jorden låter sin dryck lagras
för bättre smak.

Nu ska den rymdrullade whiskyn tas ner till jorden där den ska landa i Kazakstan 12 september, skriver det skotska destilleriet Ardbeg på sin webbplats.

Därifrån
ska ampullerna skickas till ett laboratorium i USA och jämföras med de
ampuller med samma innehåll som lagrats på jorden. Syftet är att ta reda
på om whiskyns smakämnen förändras när drycken åldras i tyngdlöst
tillstånd.

– Kunskap om hur smakämnen utvecklas i olika typer av
gravitation kan revolutionera whiskytillverkningen, säger
destilleringschefen Bill Lumsden vid Ardbeg till BBC.

– Det är ett litet steg för människan men ett stort för whiskyn.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.