Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Som Berlin fast med playa”

2019-03-06 18:00

Svenskar köper hus i Barcelona, för att kombinera storstadsliv med närhet till havet. Men det är också en ort värd att semestra i.

Espana! Espana! Espana! Ropen skallade när 100 000 åskådare på fotbollsarenan Camp Nou i Barcelona såg Spanien möta Polen i OS-finalen 1992. Vid matchstart var undertecknad med sällskap Polen-supportrar. Polen var en underdog med begränsat publikstöd och behövde alla hejarop laget kunde få. Men hemmapublikens upphetsade glädjeskrik på läktaren gick inte att motstå. Till slut var det bara att stämma in i ruset. Espana! Och när Spanien slutligen vann med 2–1 var vi gladare än den gladaste spanjor.

OS i Barcelona resulterade inte bara i en guldmedalj i fotboll för Spanien. Det blev också startpunkten för en period av blomstrande turism för den dessförinnan ganska slitna hamnstaden. I dag är Barcelona en av Spaniens mest moderna och internationella städer. En metropol, där stortstadens puls möter sol och strand. Barscenen håller hög klass och restauranglivet är omfattande. Numera serveras hummer på den välstädade stranden.

– Barcelona är lite som Berlin fast med playa, säger Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån i Spanien och Portugal.

Utvecklingen satte sina spår och i många år strömmade antalet besökande turister till. Siffran ökade från 1,7 miljoner 1990 till 8,9 miljoner 2017. Katalonien är Spaniens mest besökta område, före Kanarieöarna och före Baleariska öarna, med Mallorca i spetsen. Barcelona var den 25:e mest besökta staden i världen, enligt statistik från 2015, och den 6:e mest besökta europeiska staden 2017.

En typisk turist följer i arkitekten Antoni Gaudís fotspår, med början på Sagrada Família, den ännu ofärdiga katedralen som började byggas 1882, vidare till bostadshuset Casa Batlló, beläget i det kvarter som i folkmun kallas Manzana de la Discordia, det oeniga kvarteret. Ett namn som karaktäriserar de många olika arkitektoniska stilar som syns längs paradgatan Passeig de Gràcia. Att bara strosa runt i staden eller betrakta den på segway eller via båt är andra minnesvärda upplevelser. För den som får nog av värmen finns en isbar på stranden där drinkar kan avnjutas.

Barcelona har inte bara blivit en stad för turister. Den lockar också allt fler husköpare.

– Vi har sett de senaste åren att intresset för Barcelona har vuxit, även om Costa del Sol och Costa Blanc fortfarande suger upp 80 procent av den svenska efterfrågan, säger Daniel Nilsson.

Populärast är centrala Barcelona och området ned mot hamnen. Målgruppen är delvis en annan än de som köper hur på Costa del Sol. Småbarnsfamiljerna är färre, medelålders med intresse för stadsliv är fler.

Det ökade intresset kommer inte bara från svenskar, vilket satt sina spår i fastighetspriserna.

– Priserna steg fortare i Barcelona än någon annanstans i Spanien, fram till oktober 2017, säger Daniel Nilsson.

Då tog Kataloniens självständighetskamp förnyad fart. Därefter har antalet utländska besökare i staden minskat något. Och uppgången i fastighetspriserna har slagit av på takten.

– Före folkomröstningen låg prisökningarna på 20 procent årligen. Efter det har de fortsatt öka, men inte alls i samma utsträckning, säger Daniel Nilsson. Det gäller inte bara svensk efterfrågan. Osäkerheten över den politiska stabiliteten gör att investerare från hela världen avvaktar.

Lotta Dinkelspiel

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom