Spetskompetens

2017-04-19 22:00 Helene Rothstein
Anders Berntsson.

På textilmuseet i Borås finns en fungerande originalmaskin från den numera nedlagda spetsfabriken.

Borås spetsfabrik – Sveriges första och största spetsfabrik – grundades år 1892 och var verksam fram till början av 1970-talet. Under cirka 80 år försåg man Sverige med maskingjord spets som kunderna köpte med sig hem och sydde fast på kläder och hemtextil.

På Textilmuseet i Borås finns fortfarande en fungerande originalmaskin från fabriken kvar. Tillverkad cirka 1930 är det en rund pjäs med 60 spindlar (trådrullar) fästa i en cirkel på en arbetsyta, och där spetsen vävs i mitten.

Anders Berntsson, tekniker på museet, kör maskinen regelbundet och säger att detta är en driftsäker maskin, helt mekanisk och styrd av hålkort, och antagligen tillverkad i Tyskland.

– Många av de här maskinerna gjordes i Chemnitz i östra Tyskland före andra världs­kriget, säger han.

Borås spetsfabrik hade som mest 500 maskiner, 125 anställda och tillverkade då 25 kilometer spets per dygn. Att fabriken stängde anses ha flera anledningar. Anders Berntsson säger att hela textilindustrin förändrades från och med slutet av 60-talet.

– Industrin automatiserades och mer och mer kläder började tillverkas i fabrik. Men spets­arna från Borås spetsfabrik var ju gjorda för att för hand fästas på kläder och lakan hemma, ett mode som försvann, säger han.

Påslakanmaskinen som kom under 1970-talet var en annan anledning.

Helene Rothstein

Premiumnyheter

Aktuellt inom