Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Spykers comeback – B6 Venator

2013-03-18 09:41

Spykers nya konceptbil B6 Venator visades för första gången upp under bilsalongen i Genève. Victor Muller har själv designat bilen som ska bli Spykers nystart.

Ända sedan Saab-äventyret har det mer eller mindre varit tyst från nederländska Spyker Cars. Nu bryter biltillverkaren med Victor Muller i spetsen tystnaden och gör konceptbilen B6 Venator officiell.

Ordet Venator kommer från latinets ”jägare” och visst är det passande för bilen, som sägs vara början på en ny era för Spyker. Namnet är också en blinkning till Spykers förflutna som flygplanstillverkare och den V-formade grillen är inspirerad av äldre modeller som 60HP.

Att Spyker återigen satsar mycket på designen märks väl. Victor Muller har själv designat sportbilen, som med sin mittmotorvagn, borstade aluminiumpaneler, 3D LED-bakljus och kolfiberkaross tidigare kallats ”Porsche 911-killer”. Ett smeknamn som nu tonas ned av Spyker själva.

Venator B6 är utrustad med en V6-motor med 375 hästkrafter, kopplad till en sexstegad automatlåda. Det må kännas en aning blygsamt för en sportbil av denna klass, men tack vare kolfiberkarossen har bilen också en vikt på strax under 1400 kilo.

Interiört ger ljuset och glaset i kombination med instrumentpanelen känslan av cockpiten på ett flygplan och den quiltsydda läderinredningen är mycket exklusiv. Storleksmässigt är bilen med sin längd på 4347 mm ungefär lika stor som en Porsche Boxster.

Produktionen för huvudmarknaderna Europa, Mellanöstern, Asien och Indien drar igång tidigt under 2014, medan USA får vänta till hösten 2014. Priset kommer att ligga på 125 000 till 150 000 euro, vilket motsvarar strax över en miljon kronor.

Emelie Åberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom