Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svårsålt på lyxkusten

2013-04-22 15:54
Utsiktsbild från sommarhuset i Torekov som legat ute till försäljning i över fem år utan att hitta sin köpare. Foto: T.Darpö

Försäljningstiderna skvallrar om att det är svårsålt vid skånska Torekov. Priset på en rad sommarbostäder i området har fått sänkas och många fastigheter har legat ute till försäljning under flera år utan att hitta en köpare.

Torekov på den skånska västkusten har länge varit ett sommarmecka för välbärgade svenskar. Här har exempelvis EF-grundaren Bertil Hult med familj köpt en rad fastigheter genom åren och som fortfarande finns i deras ägo.

Men av försäljningstiderna att döma är det extremt svårsålt och priserna har på många håll fått sänkas medan andra envist väntar på rätt tidpunkt för att sälja.

De drygt 60 bostäderna och markfastigheterna som ligger ute till försäljning vid Torekov har i snitt legat ute till försäljning i närmare 250 dagar.

Samtidigt finns det en rad nyproducerade fritidshus och parhus som stått inflyttningsklara en längre tid utan att hitta någon köpare.

Den fastighet som varit till försäljning under längst tid är ett fritidshus på Sankta Toras väg intill havet vid Torekov. Fritidshuset är tidigare omskrivet som "Sveriges dyraste kvadratmetrar” med ett utgångspris på närmare 320 000 kronor per kvadrat.

Fritidshuset lades ut till försäljning på den öppna marknaden den 6 mars 2008. Nu har drygt fem år gått utan att någon köpare velat lägga ut de närmare 20 miljoner kronor som den numera pensionerade ägaren vill ha.

- Den fastigheten har jag fått för mina synders skull, säger ansvarige fastighetsmäklaren Thomas Darpö till Affärsvärlden och fortsätter.

- Säljaren fick ett bud på 16 miljoner kronor, men tackade nej. Han har ingen brådska med att sälja.

Flera andra av fastigheterna vid Torekov har däremot fått sänkt utgångspris. En av tomterna har sänkts med 55 procent, eller 5,5 miljoner kronor och kostar nu ”endast” 4,5 miljoner kronor.

Ett fritidshus på Lundstensgatan har fått utgångspriset sänkt med fem miljoner kronor, en prisdumpning med 20 procent. Fritidshuset har havsutsikt och ligger knappt 200 meter söder om det omskrivna objektet på Sankta Toras väg. Kvadratmeterpriset för det 158 kvadrat stora huset är drygt 125 000 kronor. Utgångspriset ligger i dagsläget på 20 miljoner kronor.

- Just de här dyrare objekten har legat på en lite för hög nivå och säljarna har haft en vision om att det ska vara som 2007. Jag anser att rekorduppgången mellan år 2001-2008 är långt borta. Priserna kommer nog att stå stilla och jag tror att vi får se en ganska konstant marknad framöver, säger den ansvarige fastighetsmäklaren Peter Persson.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom