Tillbaka till finrummet

Figurinerna må ha försvunnit ur de svenska hemmen. Men i höst tar de revansch i konsthallarna.

Figurinernas återkomst

Utställningen Figurinens återkomst är sammanställd av kulturjournalisten Dennis Dahlqvist. I samlingen finns verk från nutida konstnärer som exempelvis Frida Fjellman, Per B Sundberg, Alexander Tallén och Ludvig Kristoffersson. Utställningen pågår på Ronneby kulturcentrum fram till den 4 november.

Containerjuvelen

Gitte Helle driver galleriet Containerjuvelen i Svaneke på danska Bornholm. Hennes verk görs av defekta porslinsfiguriner som får nya liv genom att pusslas ihop med andra figuriner. En öm modersgestalt får ett ankhuvud och ur en manshals växer det en blomma. Figurinerna finns också att beskåda och handla på Louisiana konstmuseum i Danmark.

Det är ju jag

Kerstin Hansson gick bort 2015, just som hon hittat hem i sitt konstnärliga uttryck. Under hennes sista tio år fokuserade hon på den moderna kvinnan, där hon gestaltade den samtida kvinnorollen via uttrycksfulla figuriner. Tre vänner till konstnärinnan har ställt ut delar av hennes verk på Konstakademins Galleri Väst i Stockholm. Utställningen Det är ju jag visas fram till den 30 september.

Alexander Tallén

Född 1988 låter Alexander Tallén figurinernas traditionella uttryck vävas ihop med samtida skeenden. Tallén gestaltar i huvudsak män i vardagen, stirrandes ned i en Iphone eller torkandes svett på gymmet, inte sällan med en ironisk underton. Figurinerna finns representerade vid bland annat Nationalmuseum och Röhsska museet i Göteborg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.