Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tillbaka till finrummet

2018-09-26 18:00
Svenskt. Skulpturen Skridskoåkaren av Lisa Larson säljs via Bukowskis. Utropspris: 6 000 kronor.

Figurinerna må ha försvunnit ur de svenska hemmen. Men i höst tar de revansch i konsthallarna.

Figurinernas återkomst

Utställningen Figurinens återkomst är sammanställd av kulturjournalisten Dennis Dahlqvist. I samlingen finns verk från nutida konstnärer som exempelvis Frida Fjellman, Per B Sundberg, Alexander Tallén och Ludvig Kristoffersson. Utställningen pågår på Ronneby kulturcentrum fram till den 4 november.

Containerjuvelen

Gitte Helle driver galleriet Containerjuvelen i Svaneke på danska Bornholm. Hennes verk görs av defekta porslinsfiguriner som får nya liv genom att pusslas ihop med andra figuriner. En öm modersgestalt får ett ankhuvud och ur en manshals växer det en blomma. Figurinerna finns också att beskåda och handla på Louisiana konstmuseum i Danmark.

Det är ju jag

Kerstin Hansson gick bort 2015, just som hon hittat hem i sitt konstnärliga uttryck. Under hennes sista tio år fokuserade hon på den moderna kvinnan, där hon gestaltade den samtida kvinnorollen via uttrycksfulla figuriner. Tre vänner till konstnärinnan har ställt ut delar av hennes verk på Konstakademins Galleri Väst i Stockholm. Utställningen Det är ju jag visas fram till den 30 september.

Alexander Tallén

Född 1988 låter Alexander Tallén figurinernas traditionella uttryck vävas ihop med samtida skeenden. Tallén gestaltar i huvudsak män i vardagen, stirrandes ned i en Iphone eller torkandes svett på gymmet, inte sällan med en ironisk underton. Figurinerna finns representerade vid bland annat Nationalmuseum och Röhsska museet i Göteborg.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom