Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tips för ett lyckat båtköp

2013-06-03 09:00
Köpa privat eller via handlare? Det är en av många viktiga frågor vid köp av begagnad båt. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

För den som ska köpa båt finns det en mängd olika saker att tänka på. Här är en checklista med expertens bästa tips för båtköpet.

Att köpa motorbåt är ofta en stor investering och det gäller att tänka på en rad olika faktorer för att köpet ska bli så lyckat som möjligt. Mats Eriksson, vd på Båtbranschens riksförbund Sweboat, menar att det första man bör fundera över är vad man vill använda båten till.

– Fundera på om du ska använda båten till dagsutflykter med familjen, eller om det är en båt som du vill vara ute på sjön med i flera veckor. Här kommer också motorvalet in. Ska du åka vattenskidor eller vara många ombord krävs kanske en starkare motor, men om du bara vill komma i behaglig fart till en kobbe och bada behöver motorn inte vara så stark. Ska du fiska brukar det inte heller krävas så många hästkrafter, säger Mats Eriksson.

Det är även viktigt att göra upp en budget, både för att se vad båten får kosta i inköpspris och för den löpande driften under året.

Man ska också tänka på att jämföra försäkringar. Även där gäller det att ha koll på vad man vill använda båten till. Många försäkringslösningar förutsätter att man tar upp båten i mitten på oktober, och ska man då använda båten till att fiska framåt november så behöver man en längre försäkring.

– För den som vill köpa en ny båt är ett tips att besöka mässor. Där finns ett stort utbud representerat. Är man i stället ute efter begagnad båt är det tryggt att köpa den av en båthandlare. De lyder under konsumentköpslagen, vilket innebär att du har tre års reklamationsrätt oavsett hur gammal båten är, säger Mats Eriksson.

Samtliga båtar som producerats efter 1998 ska också vara CE-märkta. Detta är en trygghet för att båten har rätt standard.

– Bästa beviset för att båten är CE-märkt är att det sitter en CE-skylt vid förarplatsen, nära ratten. Det ska också finnas ett skrovnummer inristat i akterspegeln, säger Mats Eriksson, som menar att det också är viktigt att se till att båtens alla dokument är i ordning och att ägaren verkligen äger båten. Det senare kan exempelvis kontrolleras genom att titta på försäkringsbeviset.

Sist men inte minst är det också viktigt att fundera på var du tänkt göra av båten på vintern.

– Ett vanligt misstag många gör är att de inte funderar kring båtplats innan de köper båten. Sedan kommer hösten och har man otur kan det rentav vara kö på vissa ställen, särskilt om du bor på västkusten och är ute efter en kommunal båtplats.

Checklista för ett lyckat båtköp:

 • Fundera på vad båten ska användas till
 • Gör upp en budget för löpande kostnader som bränsle och underhåll
 • Börja titta på båtplats och eventuella servicebehov tidigt
 • Vid köp av ny båt – besök båtmässor
 • Vid köp av begagnad båt är det tryggt att gå via en båthandlare
 • Kontrollera att ägaren verkligen äger båten
 • Kontrollera att båten är CE-märkt om den är producerad efter 1998
 • Om båten kostar över 100 000 kronor är det bra att låta en besiktningsman besiktiga båten
 • Jämför försäkringar
 • Börja gärna med en mindre båt först, många köper en för stor båt första gången
 • Välkända, skandinaviska varumärken har ofta ett bra andrahandsvärde

Emelie Åberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom