Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tre avgörande element för rätt förmånsbil

2013-03-04 07:18
Nya Volvo V70 Foto: Volvo Car Group

Säkerhet, ekonomi och bränsleförbrukning – tre viktiga komponenter att undersöka vid val av tjänstebil. Experten Ronny Svensson delar med sig av sina tips.

Ronny Svensson, vd på tjänstebilskonsulten Ynnor, har med mångårig erfarenhet i branschen blivit en expert på just tjänstebilar. Han vet precis hur man ska tänka när det är dags att välja ny bil.

När ska man välja tjänstebil framför privat bil?
– Fundera på hur du kör, var du kör och sätt sedan upp ett riskperspektiv. Kör du långt är det alltid lönt att ha förmånsbil, eftersom du då har många risker i sammanhanget. Med risker menas kostnader för om du exempelvis krockar eller bilen blir skadad samt att andrahandsmarknaden är sämre för bilar som gått långt.

För de som kör långt, det vill säga över 2000-2500 mil om året brukar förmånsbilen vara det mest naturliga alternativet.

Hur bör man gå tillväga när man väljer tjänstebil?
– Börja med att titta på företagets bilpolicy. Vad har de att erbjuda? Många tror att det bara är att välja vilken bil som helst, men så är inte fallet. På större företag har man ofta ett tiotal bilmodeller, eller ett begränsat antal märken, att välja mellan.

Familjesituationen och vad bilen ska användas till är avgörande för vilken modell som krävs. Är det för nöjes skull eller som ett arbetsredskap? Behövs plats för skidorna till vintersemestern eller behövs mycket plats för jobbprylarna? Allt detta spelar in när rätt modell ska väljas.

Vad är viktigast att tänka på?
– Tre saker: säkerhet, ekonomi och bränsleförbrukning.

Säkerhet säger sig självt. En mindre bil är extra viktig att kontrollera.

Ekonomin – hur ser skatten och förmånsvärdet ut, vilket löneavdrag gäller för just denna bil, tillkommer några andra kostnader?

Bränsleförbrukning – vad är det för bränsle och vad kommer det att kosta? Detta beror också mycket på bilmodellen. För en stor bil är diesel att rekommendera. En liten bil med diesel blir dyrare, bland annat på grund av motorbeskattningen. Alternativet kan då vara bensin eller etanol.

Ser du några tydliga trender kring val av tjänstebilar?
– Jag tror att hela cirkusen med miljöbilar är nedlagd i och med de nya reglerna som trädde i kraft vid årsskiftet. Mot offentlig sektor tror jag fortfarande att det finns en bärighet för miljöbilar, men inte för de mindre företagen.

När det gäller bilmärken är det samma som hänger sig kvar i toppen: Volvo, Volkswagen, BMW och Audi.

Det är en trög marknad där företagens bilpolicy styr. Det är jättesvårt för andra bilmärken att slå sig in, men det finns förstås några bubblare, som Hyundai, Kia och Peugot. 

Checklista vid val av förmånsbil:

  • Fundera på hur du kör och vad du behöver bilen till.
  • Läs på om bilens säkerhet.
  • Ekonomi – jämför skatter och förmånsvärden.
  • Jämför olika typer av bränslen, dess förbrukning och kostnad.

Emelie Åberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom