Turning Torso-arkitekt har ritat världens högsta byggnad

Santiago Calatrava, arkitekten bakom Turning Torso i Malmö, har ritat en byggnad som ska bli högre än Burj Khalifa, världens nu högsta byggnadsverk.

Skyskrapan Burj Khalifa i Dubai är i dagsläget världens högsta byggnadsverk med sina 828 meter och 164 våningar. Nu planerar Emaar Properties PJSC att bygga en ännu högre skrapa. Det meddelade bolagets ordförande Mohamed Alabbar på en presskonferens under söndagen, enligt Bloomberg.

Exakt hur hög den nya världsrekordhållaren ska bli vill man inte säga. Klart är däremot att byggnationen inleds i slutet av juni i år. Projektet väntas kosta runt 1 miljard dollar, drygt åtta miljarder kronor, och vara färdigt innan 2020 när världsutställningen World Expo hålls i Dubai.

– Vi vill bygga ett nytt landmärke för Dubai, säger Mohamed Alabbar till Bloomberg.

Arkitekten bakom den nya jättebyggnaden är Santiago Calatrava. För oss svenskar är han mest känd för att ha ritat och konstruerat Nordens högsta skyskrapa, Turning Torso i Malmö.

Calatrava har även utsetts till hedersdoktor vid Lunds Universitet och är ledamot av den svenska Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 1999. Andra kända ledamöter är Nordeas ordförande Björn Wahlroos, affärsmännen Marcus och Jacob Wallenberg och Unilevers avgående ordförande Michael Treschow.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.