Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Foto: Manu Fernandez/TT

Investering med hjärtat

Italienska Juventus har gått som tåget på börsen efter köpet av Cristiano Ronaldo. Men fotbollsaktier är i många fall riskfyllda investeringar i klubbar med lågt börsvärde och svagt management.

Tomas Nilsson

Det norditalienska fotbollslaget Juventus, som är baserat i Turin och som i folkmun brukar kallas för La vecchia signora – Den gamla damen – gick i februari först rejält på pumpen mot Atlético Madrid i den första åttondelsfinalen av den prestigefyllda fotbollsturneringen Champions League, men revanscherade sig på hemmaplan och gick vidare efter tre mål av stjärnan Cristiano Ronaldo. Det var viktigt, inte bara ur ett sportsligt perspektiv, och skapade också stora rörelser i Juventus aktiekurs.

FC Porto firar en seger i Champions League, aktien steg.SOPA Images

En som rimligen är medveten om detta är den brittiske fondförvaltaren Michael Lindsell, medgrundare till det Londonbaserade fondbolaget Lindsell Train, som bland annat har investerat i företag som Heineken, Unilever, Mondelez och Pepsico.

Vi har ett långsiktigt perspektiv på våra investeringar i fotbollsklubbar

Sedan 2011 är de också aktieägare i Juventus, och det innebär att Michael Lindsell först, efter förlusten mot Atlético Madrid, tvingades bevittna hur Juventusaktien straffades hårt av marknaden och kanade utför med 16 procent, för att sedan stiga lika mycket hemma efter vinsten i Turin på hemmaplan.

Värvning av Cristiano Ronaldo fick Juventus-aktien att skjuta i höjden.

De snabba kursrörelserna illustrerar hur riskfyllda fotbollsaktier är i det korta perspektivet. Men det är inte någonting som bekymrar Michael Lindsell, som ser långsiktig på investeringen. Juventusaktien, som är noterad på Milanobörsen, har också de senaste tolv månaderna har stigit med omkring 200 procent. Detta efter att klubben förra sommaren värvade portugisen Cristiano Ronaldo, vilket drev upp de sportsliga och finansiella förväntningarna på verksamheten. Bara under det första dygnet efter att miljardaffären hade offentliggjorts sålde alltså inalles en halv miljard kronor.

– Vi har ett långsiktigt perspektiv på våra investeringar i fotbollsklubbar och är inte bekymrade över kortsiktiga prestationer på planen, säger Michael Lindsell, till Affärsvärlden.

Zlatan Ibrahimović i Ajax-tröjan. Klubben tillhör senaste årets kursvinnare.

Lindsell Train har utöver Juventus köpt aktieposter i Manchester United – en av Europas tongivande klubbar – och skotska Celtic. Orsaken till dessa mer ovanliga investeringar är enligt Michael Lindsell att fotbollsklubbarna med sina starka varumärken har en förmåga att locka en stor, lojal och engagerad publik, vilket gör de till värdefulla immateriella tillgångar och uppskattade bland annonsörer. Han säger vidare att stigande aktiekurser för Manchester United och Juventus – i synnerhet den sistnämnda – har bidragit till fondernas avkastning.

– Laget fortsätter att prestera bra på planen, men det som verkligen gör skillnad för Juventus värde är den ökande medvetenheten och uppmärksamheten gällande klubbens varumärke. Det kommer över tid att leda till stigande kommersiella intäkter.

Robin Olsen vaktar målet i AS Roma som fallit på börsen.NurPhoto

Att investerare som Michael Lindsell riktar blicken mot fotbollsaktier är inte konstigt mot bakgrund av att fotbollen involverar allt mer pengar. Rapporten Football Money League 2019, som listar de tjugo intäktsmässigt främsta fotbollsklubbarna under den gångna säsongen, från konsultbolaget Deloitte ger en överblick av utvecklingen. I årets upplaga av rapporten ligger den spanska storklubben Real Madrid, som i fjol kammade hem stora belopp efter vinsten i Champions League, på förstaplatsen med 750 miljoner euro i intäkter som härstammar såväl från tv-rättigheter och biljetter som från annonsörer och försäljning av exempelvis matchtröjor. Sammantaget hade de tjugo klubbarna på listan en omsättning på 8,3 miljarder euro under förra säsongen, vilket är mer än dubbelt så mycket som för tio år sedan, enligt rapporten.

Thomas Ejderhov, chefredaktör för tidningen Idrottens Affärer, säger att de stora fotbollsklubbarna i huvudsak har tre bärande intäktsben: pengar från sponsorer/annonsörer, biljettförsäljning och den allt högre ersättningen från tv-bolagen för sändningsrättigheterna.

– Tv-pengarna har ökat något ofantligt och publiken fortsätter att gå trots högre biljettpriser, särskilt i England. Samtidigt är det många stora företag som vill sola sig i glansen runt fotbollen i egenskap av annonsörer. Men det handlar ju egentligen om helt vanvettiga summor medan andra idrotter får leva på smulor, säger han.

AIK lyfter Lennart Johanssons pokal.DUSAN VRANIC

Den gemensamma nämnaren för topp 20-klubbarna i Deloittes undersökning är att samtliga är återkommande deltagare i turneringar som Champions League och Europa League, som årligen arrangeras av den europeiska fotbollsfederationen Uefa. Avancemang i exempelvis Champions League innebär klirr i kassan för klubbarna, eftersom Uefa distribuerar prispengar bland annat baserat på prestationerna. Ju fler matcher man vinner, desto mer tilldelas man.

De europeiska turneringarnas betydelse för ekonomisk framgång blir tydlig om man exemplifierar med Malmö FF. Deras deltagande i Champions League och Europa League de senaste åren har gett klubben en särställning inom svensk fotboll. Enbart under den rådande turneringssäsongen lyckades klubben dra in 82 miljoner kronor i prispengar, enligt Fotbollskanalen.

– Att Malmö har lyckats ta sig ut för spel i Europa har gjort att de i dag har 500 miljoner kronor på banken och är ekonomiskt överlägsna i Sverige för flera år framåt. IFK Göteborg spelade dessa turneringar för längesen, men då var beloppen mycket mindre.

Enligt Deloittes undersökning är den gemensamma nämnaren för topp 20-klubbarna att samtliga är återkommande deltagare i turneringar som Champions League och Europa League.Salvatore Di Nolfi

Högre intäkter har gett utrymme för skyhöga ersättningar till spelarna. Ett exempel: När Cristiano Ronaldo skrev på ett kontrakt med Juventus förra sommaren uppgick bara övergångssumman till 112 miljoner euro. Lägg därtill portugisens lön som ligger på 31 miljoner euro – varje år, enligt den italienska tidningen La Gazzetta dello Sport. Den dyraste fotbollsaffären någonsin genomfördes dock 2017 när brasilianaren Neymar lämnade FC Barcelona och signerade ett femårskontrakt för den franska klubben Paris Saint-Germain. Övergångssumman var 222 miljoner euro samtidigt som Neymar kan räkna hem en årslön på föga blygsamma 45 miljoner euro, vilket gör honom till den bäst betalda fotbollsspelaren i världen. Frågan är vad konsekvensen blir om eller när publiken inte längre accepterar allt högre biljettpriser och ökade kostnader för tv-paketen, vilket har möjliggjort lönekarusellen.

Henrik Larsson spelade i skotska Celtic, nu börsvärderat till nästan 3 miljarder kronor.

– Intäkterna ökar för klubbarna men samtidigt är spelarlönerna helt otroliga. Kalkylen verkar gå ihop, än så länge. Men jag undrar om vi snart inte har sett det första offret om tittarsiffrorna viker och publiken uteblir på grund av att allt blir dyrare.

Roma, Borussia Dortmund, Juventus och Manchester United är några av storklubbarna på Deloittes topp 20-lista vars aktier är upptagna för handel. I Sverige är Stockholmsklubben AIK, som förra sommaren lyckades bli svenska mästare, noterad på marknadsplatsen Nordic Growth Market, och i Danmark finns ett antal fotbollsklubbar på börsen (läs mer i faktarutorna).

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, säger att fotbollsaktierna inte väcker särskilt mycket uppmärksamhet inom investerarkollektivet, vare sig i Sverige eller i Europa.

Paris Saint-Germains klubbpresident Nasser Al-Khelaifi med lagets nyförvärv Neymar Jr. Brasilianaren kostade det franska laget drygt 2,2 miljarder kronor att köpa loss från spanska Barcelona sommaren 2017.James Marsh/TT

– Man får nog säga att de flesta fotbollsklubbarna befinner sig på börsens baksida. Investerarna äger oftast aktier i dessa bolag mer av hjärta än av hjärna, säger han.

Hur ska man tänka som småsparare?

– Man behöver ha med sig att det på lednings- och styrelsenivå även inom storklubbarna är viss skillnad i professionalitet jämfört med hos ett vanligt börsbolag. En fotbollsklubb finns där för att vinna titlar, inte tjäna pengar. Och det innebär att verksamheten drivs mer av känslor än förnuft och att de finansiella resultaten kan bli ganska svajiga. Samtidigt behöver man förstå att resultaten på planen också spelar in.

Joakim Bornold är förvånad över att bara en svensk fotbollsklubb är börsnoterad, i synnerhet mot bakgrund av fotbollens popularitet i landet i kombination med intresset för aktiesparande.

– Det borde finnas ett stort underlag, men det kostar ju också en del att vara noterad.

Fotbollsindex vinner mot Europa

Dow Jones Stoxx Football Index innehåller 33 europeiska klubbar, inklusive Turkiet. Det är ett viktat index efter börsvärde men med ett tak som innebär att inget bolag får ha större andel än 10 procent i indexet. Dominerande aktier är Juventus, Manchester United, Lazio, Borussia Dortmund och Roma.

Indexet har gått bra i förhållande till övriga delar av den europeiska aktiemarknaden med en uppgång på 7 procent på ett år och drygt 40 procent på fem år, inklusive utdelningar. Motsvarande siffror för ett brett Europaindex (All Europe 800) är 5 respektive 32 procent. Fotbollen slår dock inte Stockholmsbörsen som på ett år avkastat 9 procent och på fem år 61 procent.

Det är dock stora skillnader mellan aktierna inom Dow Jones Stoxx Football Index. De turkiska storklubbarna har rasat på börsen det senaste året, medan andra, som Ajax och Juventus, nästan har fördubblat sitt börsvärde.

Ajax och Benfica kursvinnare

AFC Ajax

Denna nederländska fotbollsklubb, baserad i Amsterdam, har gjort succé i årets Champions League. Efter en monstruös insats i åttondelsfinalen skickade laget oväntat fjolårsmästarna Real Madrid ur turneringen. Dagen efter matchen rusade Ajax-aktien, noterad på börsen Euronext Amsterdam, med 8 procent och handlas för närvarade omkring 16,60 euro, vilket innebär en uppgång med hela 85 procent på ett års sikt och ett börsvärde på 3 miljarder kronor. Klubben omsatte under första halvan av det brutna räkenskapsåret 2018/2019 strax över en miljard kronor, vilket är en fördubbling jämfört med motsvarande period året innan.

Kursutveckling, ett år: +65 procent.

Börsvärde: 3 miljarder kronor.

 

Benfica

Huvudstadslaget, Sport Lisboa e Benfica, vars aktie är noterad på Euronext i Lissabon, ligger i toppen av den portugisiska högstaligan. Under rådande räkenskapsårs första sex månader åstadkom klubben en försäljning på strax över en miljard kronor – en 60-procentig ökning jämfört med samma period året dessförinnan.

Kursutveckling, ett år: +98 procent.

Börsvärde: 625 miljoner kronor.

 

Beşiktaş

Som för andra stora turkiska fotbollsklubbar har kombinationen stora skulder till följd av spelarköp och uteblivna internationella framgångar inte varit bra för aktieägarna. Beşiktaş är inget undantag med börsras det senaste året.

Kursutveckling, ett år: –59 procent.

Börsvärde: 644 miljoner kronor.

 

Borussia Dortmund

Det tyska laget ligger i skrivande stund i toppen av inhemska Bundesliga. Och klubben, vars aktie är noterad på börsen Xetra, deklarerade i halvårsrapporten för pågående säsong en omsättning – justerat för intäkter från spelarövergångar – på nära 2,2 miljarder kronor, en förbättring med 22 procent jämfört med i fjol. Borussia Dortmunds uttåg i åttondelsfinalen i årets Champions League lär inte bara ha gjort supportrarna utan också aktieägarna besvikna. Aktiekursen har pressats ner med nära 10 procent sedan i början på februari då CL-slutspelet inleddes.

Kursutveckling, ett år: +39 procent.

Börsvärde: 6,8 miljarder kronor.

 

Celtic

Den skotska klubben – som ligger i toppen av den skotska högstaserien – lyckades under säsongen 2017/2018 öka omsättningen med 12 procent, till 101 miljoner brittiska pund, samtidigt som vinsten före skatt mer än fördubblades till 17,3 miljoner pund. Aktieägarna är nog inte bara belåtna med prestationerna på planen.

Kursutveckling, ett år: +23 procent.

Börsvärde: 2,7 miljarder kronor.

 

Fenerbahçe

Fenerbahçe från asiatiska sidan av Istanbul är tillsammans med Beşiktaş och Galatasaray de mest klassiska och framgångsrika lagen i turkisk fotboll. I år går det nästan lika knackigt som den turkiska ekonomin. Klubben gjorde en stor förlust 2018, och har som många andra turkiska klubbar stora skulder. Aktiekursen har rasat det senaste året.

Kursutveckling, ett år: –80 procent.

Börsvärde: 1,1 miljarder kronor.

 

Galatasaray

Istanbulklubben från europeiska sidan av staden har vunnit Uefa-cupen och kommit till semifinal i Champions League. I år har de internationella framgångarna uteblivit, klubben ligger tvåa i turkiska liga och aktien har backat på börsen.

Kursutveckling, ett år: –32 procent.

Börsvärde: 1,2 miljarder kronor.

 

Juventus

Ronaldo-effekten har fått Juventus-aktien att skjuta i höjden med 85 procent sedan i somras då miljardaffären offentliggjordes, vilken i samma stund trissade upp förväntningarna på Turinklubben vars huvudägare är det italienska investmentbolaget Exor. Vid halvtid under pågående räkenskapsår redovisades 3,3 miljarder kronor i intäkter – en ökning med 13,6 procent jämfört med samma sexmånadersperiod året innan. Resultat före skatt minskade dock rejält – med 74 procent till 120 miljoner kronor, bland annat till följd av högre spelarkostnader. Klubbens aktie föll nära 15 procent efter förlusten i februari i den första åttondelsfinalen av två mot Atletico Madrid men steg lika mycket när Juventus och Ronaldo vann hemma och gick vidare förra veckan.

Kursutveckling, ett år: +223 procent.

Börsvärdet: 12 miljarder kronor.

 

Lazio

Italiens andra huvudstadslag Lazio – i fotbollskretsar i Sverige kanske framför allt känt för sina framgångar i slutet på 90-talet under ledning av tränaren Sven-Göran Eriksson – har såväl sportsligt som finansiellt hamnat en smula i skymundan av grannen AC Roma. Klubben omsatte under räkenskapsåret 2017/2018 drygt 1,1 miljarder kronor – en ökning med 30 procent jämfört med året innan men inte tillräckligt mycket för att kvala in på Deloittes lista över de 20 intäktsmässigt starkaste klubbarna.

Kursutveckling ett år: –16 procent.

Börsvärde: 800 miljoner kronor.

 

Manchester United

I Deloittes senaste intäktsrankning kommer denna anrika Premier League-klubb på tredje plats – efter FC Barcelona och Real Madrid – med 6,6 miljarder kronor i omsättning under 2017/2018. Under det innevarande räkenskapsårets första sex månader växte försäljningen – framförallt den tv-relaterade – med 7 procent till 343 miljoner pund medan det justerade ebitda-resultatet ökade med 11 procent till 133 miljoner pund. Aktien är noterad på New York-börsen.

Kursveckling, ett år: +5 procent.

Börsvärde: 30 miljarder kronor.

 

Olympique Lyonnais

Den franska klubben kom säsongen 2017/2018 på 28:e plats i Deloittes rankning över de intäktsmässigt främsta europeiska fotbollsklubbarna. Laget har denna säsong nått framgångar i Champions League, vilket återspeglas på intäkterna under det brutna räkenskapsårets första sex månader. Då steg omsättningen med 14 procent till 1,7 miljarder kronor medan rörelseresultat växte med 67 procent till 260 miljoner kronor.

Kursutveckling, ett år: +4 procent.

Börsvärdet: 1,7 miljarder kronor.

 

Roma

Det italienska huvudstadslaget AS Roma, där svensken Robin Olsen är målvakt, hade en stark säsong 2017/2018 kännetecknad av en semifinalplats i Champions League. Det avspeglade sig också på klubbens intäkter som ökade med 43 procent till drygt 2,5 miljarder kronor medan rörelseresultat landade på 70 miljoner kronor, vilket innebär en rörelsemarginal på 2,8 procent. Vid halvtid för innevarande säsong/räkenskapsår redovisade klubben en omsättning på 1,4 miljarder kronor, en ökning med 9 procent jämfört med i fjol, enligt halvårsrapporten.

Kursutveckling, ett år: –4 procent.

Börsvärde: 3,2 miljarder kronor.

 

Sporting Lissabon

Också ett huvudstadslag som är noterat på börsen Euronext i Lissabon. Ligger på fjärdeplats i högstaligan. Aktien har klättrat 17 procent det senaste året och handlas runt 0,7 euro, som ger bolaget ett börsvärde på 460 miljoner kronor. Under 2017/2018 landade omsättningen på 910 miljoner kronor, en förbättring med nära 14 procent jämfört med föregående säsong.

Kursutveckling, ett år: +14 procent.

Börsvärde: 310 miljoner kronor.

 

Trabzonspor

Svag ekonomi i klubben och Turkiet har sänkt aktien för turkiska Trabzonspor från staden Trabzon vid Svarta havet. Laget går hyggligt i ligan men aktiekursen har halverats på ett år.

Kursutveckling, ett år: –54 procent.

Börsvärde: 480 miljoner kronor.

 

FC Köpenhamn (Parken Sport & Entertainment)

I koncernen, som också bland annat driver upplevelse- och nöjesanläggningarna Lalandia, ingår huvudstadslaget FC Köpenhamn som har plockat hem den danska Superligan sex gånger sedan 2008. Också denna säsong är laget med i toppstriden om guldet. Affärsområdet där fotbollslaget ingår stod under 2018 för 34 procent av koncernomsättningen, vilket i praktiken innebar intäkter på 264 miljoner danska kronor. Samtidigt redovisades en årsförlust på 16 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 40 miljoner kronor under 2017.

Kursutveckling, ett år: +44 procent.

Börsvärde: 1,4 miljarder kronor.

 

Brøndby

Köpenhamnslaget plockade hem silvret i fjolårets upplaga av danska Superligan, och ligger hittills under denna säsong på fjärdeplatsen. För helåret 2018 redovisade klubben en omsättningsökning med 26 procent till 186 miljoner danska kronor samtidigt som ett minusresultat från året dessförinnan vändes till en vinst om drygt 10 miljoner danska kronor, vilket är det bästa resultat sedan 2006, enligt bokslutsrapporten. Aktien har ändå handlats ned med 12 procent det senaste året. Klubben har ett börsvärde på 244 miljoner danska kronor.

Kursutveckling, ett år: –12 procent.

Börsvärde: 316 miljoner kronor.

 

Porto

FC Porto är noterat på Euronext-börsen i Lissabon och ligger i toppen av den portugisiska högstaserien. Under första halvan av räkenskapsåret 2018/2019 deklarerade klubben strax över en miljard kronor i omsättning – en förbättring med 75 procent jämfört med samma period förra säsongen. Klubben vände förlust till vinst under de första sex månaderna – nettoresultat blev 71 miljoner kronor. Aktien är upp drygt 2 procent på ett år.

Kursutveckling, ett år: +6 procent.

Börsvärde: 177 miljoner kronor.

Klubben är baserad i Århus och ligger i skrivande stund i mittenpartiet av danska Superligan. Under säsongen 2017/2018 redovisade klubben intäkter på 113 miljoner danska kronor och en förlust på 10 miljoner. Glädjande nog för aktieägarna kunde bolaget deklarera en vinst på 6,5 miljoner danska kronor efter halvtid under innevarande säsong och aktiekursen har avancerat det senaste året.

Kursutveckling, ett år: +27 procent.

Börsvärde: 127 miljoner kronor.

 

AIK Fotboll

Förra säsongen stod Stockholmslaget som segrare i Allsvenskan och blev svenska mästare för tolfte gången. Klubbens intäkter för helåret 2018 – undantaget spelarförsäljningar – ökade med 28 procent till drygt 155 miljoner kronor, men samtidigt redovisades ett resultat efter skatt på minus 16,9 miljoner kronor. De sportsliga framgångarna avspeglar sig dock på aktiekursen som har stigit med cirka 15 procent på ett år. Börsvärdet är 61 miljoner kronor.

Kursutveckling, ett år: +14 procent.

Börsvärde: 61 miljoner kronor.

 

Silkeborg

Laget hade ett tufft fjolår som slutade med en nedflyttning till den danska andradivisionen, där man alltså spelar under pågående säsong och ligger på en andraplats. Priset på aktien, som finns noterad på Köpenhamnsbörsen, har stigit med 2 procent det senaste året. Klubben redovisade under första halvan av 2018 en försäljning på 65 miljoner danska kronor.

Kursutveckling, ett år: +2 procent.

Börsvärde: 200 miljoner kronor.

 

Aalborg Boldspilklub

Aktieägarna i denna fotbollsklubb, som är baserad i Ålborg i norra Danmark, är troligtvis frustrerade. Aktien, som är noterad på Köpenhamnsbörsen, har rasat med nära 53 procent de senaste tre åren och kostar idag runt 111 danska kronor, vilket ger ett börsvärde på 37 miljoner danska kronor. Under säsongen 2017/2018 uppnådde klubben omkring 70 miljoner danska kronor i försäljning men gjorde samtidigt en förlust på nära 23 miljoner.

Kursutveckling, ett år: –43 procent.

Börsvärde: 50 miljoner kronor.