Innehåll från annonsör

4 tecken på att börsen fortsätter uppåt 2018

Efter mer än åtta års börsuppgång tror nu vissa investerare och bedömare på en stundande krasch. Men än är tjurmarknaden inte över. I sin senaste aktiemarknadsutsikt förklarar experterna på Fisher Investments Norden varför – och tipsar om hur du kan tänka framöver.
4 tecken på att börsen fortsätter uppåt 2018 - AnalyzingStocks_1697x1131_binary_6889511.jpg

Centralbankerna, värderingarna, rekordnoteringarna på börsen, Brexit, Nordkorea – och inte minst antalet år med en positiv trend, en så kallad tjurmarknad skapar orosmoln på börshimlen och gör att vissa investerare och bedömare tror på en kraftig nedgång inom kort, men experterna på Fisher Investments Norden menar att toppen ännu inte är nådd.

– Valutafluktuationerna har återigen lagt sig som en våt filt över avkastningen för svenska investerare, vilket kan göra det svårt att förstå hur sunda de globala marknaderna faktiskt är. Vi är fortsatt positiva och förväntar oss stordåd från aktier inom en överskådlig framtid, menar Fisher Investments Norden.

– Alla bra saker har dock ett slut, så även denna tjurmarknad. Allt eftersom aktierna klättrar vidare upp för väggen av oro håller vi ögonen öppna för faktorer som kan utlösa en björnmarknad.

I sin senaste aktiemarknadsutsikt ger Fisher Investments Norden sin syn på vart marknaderna är på väg. Analysen innehåller bland annat flera argument för att tjurmarknaden ännu inte är över – här är fyra av dem:

1. Det råder optimism – inte eufori

Kom ihåg investeraren Sir John Templetons kända citat: ”Tjurmarknader föds ur pessimism, växer till sig av skepticism, mognar av optimism och dör av eufori”. Vi befinner oss nu på mognadsstadiet och ser att optimismen ökar, vilket inte är konstigt efter åtta och ett halvt år med tjurmarknad, menar Fisher Investments Norden:

– Optimismen är normal och det är den som kan ge oss den stora avkastningen i slutet av en tjurmarknad. I dag misstar folk optimismen för eufori. De har glömt bort hur sann eufori ser ut och hur länge investerarna kan vara optimistiska – på 1990-talet varade det i åratal, innan euforin slutligen fick fäste kring årsskiftet 1998/1999.

2. Inga överraskande orosmoln

Dagens främsta orosmoln – såsom Brexit, Nordkorea och tjurmarknadens längd – har alla dröjt sig kvar i åratal.

– Vi tror inte att någon av dem har det överraskningsmoment eller den storlek som krävs för att utlösa en björnmarknad. I stället visar deras fortsatta närvaro att investerarna är optimistiska utan att vara euforiska.

3. Det politiska dödläget är positivt

De verkliga vinnarna efter det tyska valet i september var Angela Merkel och dödläget – inte extremhögern som tidningsrubrikerna framhävde – och även i USA råder politiskt dödläge.

– När regeringar inte kan genomföra så mycket kan de inte heller skapa så många vinnare och förlorare genom att ändra äganderätten eller lagstiftningen. Aktiemarknaden ogillar i allmänhet större förändringar, ett dödläge är därför oftast positivt, menar Fisher Investments Norden.

4. Världens marknader fortsätter att stiga

Runt om i världen stiger marknader tack vare positiva ekonomiska fundamenta. The Conference Board Leading Economic Index (LEI) för eurozonen, USA och andra regioner är högt och fortsätter att stiga – och på närmare 60 år har ingen amerikansk lågkonjunktur börjat under en uppåtgående LEI-trend. Den globala tjurmarknaden omfattar även tillväxtmarknadsländerna, som har haft en snabb utveckling hittills i år.

Fisher Investments Nordic delar med sig av ett tips på hur man kan tänka kring investeringar på tillväxtmarknaderna:

– Om man ser framåt tror vi att denna tjurmarknad har nått sin sista tredjedel – den tid då stora, högkvalitativa tillväxtaktier vanligtvis går bäst. Globalt sett passar tekniksektorn in på detta, och tillväxtmarknaderna har några av de största och mest högkvalitativa teknikbolagen. Enligt vår åsikt kan tillväxtmarknadsaktier i denna sektor utgöra ytterligare en möjlighet att lägga till icke-amerikanska teknikaktier, vilket vi tror kan vara klokt under en överskådlig framtid.

Vill du veta mer om vart aktiemarknaden är på väg och hur den påverkas av politiska händelser och ekonomiska indikatorer? Ladda ner den kompletta aktiemarknadsutsikten från Fisher Investments Norden här.

Att göra investeringar på aktiemarknaden innebär en risk för förlust och det finns inga garantier för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat.

Om Fisher Investments Norden

Fisher Investments Norden är handelsnamnet som används av Fisher Investments Europe i Sverige, som har utnämnts till Årets Förmögenhetsförvaltare tre år i rad av ADVFN. Moderbolaget Fisher Investments grundades av investeringsgurun Ken Fisher 1979. Per den 30 september 2017, förvaltade Fisher Investments, Fisher Investments Europe med dotterbolag tillgångar på över 727 miljarder kronor för mer än 35 000 privatkunder och mer än 170 institutionella kunder globalt.

Fishers enkla investeringsfilosofi bygger på det faktum att utbud och efterfrågan är de enda faktorer som påverkar priset på värdepapper. Kapitalmarknaderna är relativt effektiva på att räkna in all känd information i priserna. Mervärde från aktiv förvaltning kräver därför information som inte är allmänt känd eller att känd information tolkas på ett annat och mer korrekt sätt än andra marknadsaktörer. Fisher Investments Norden erbjuder sina kunder personlig portföljförvaltning, en enkel och transparent avgiftsstruktur, service i världsklass samt lokala representanter som möter kunder där de önskar. Alla kunders tillgångar hålls hos väletablerade svenska förvaringsinstitut.

FAKTA OCH RISKINFORMATION:

Att göra investeringar på aktiemarknaden innebär en risk för förlust och det finns inga garantier för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat. Internationella valutakurser kan resultera i högre eller lägre avkastning. Investering på utländska marknader involverar risk såsom förluster relaterade till valutafluktuationer och aktiemarknadsrisker.

Fisher Investments Norden är det namn som Fisher Investments Europe Limited bedriver verksamhet med i Sverige. Fisher Investments Europe Limited är auktoriserat och reglerat av brittiska Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609) och är registrerat i England (organisationsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limiteds Huvudkontor: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien. Fisher Investments Europe Limiteds moderbolag, Fisher Asset Management, LLC, som bedriver verksamhet under namnet Fisher Investments, är grundat i USA och reglerat av amerikanska Securities and Exchange Commission och fungerar som underleverantör enligt ett outsourcingavtal.

Kommentarer i denna text baseras på Fisher Investments Norden och Fishers Investments allmänna åsikter, och ska inte ses som personliga investeringsråd. Det finns ingen garanti för att vi fortsätter att ha samma åsikt, de kan ändras när som helst på grund av ny information, nya analyser eller omvärdering. Det finns heller ingen garanti för tillförlitligheten i gjorda analyser.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.