Innehåll från annonsör

Det svenska fastighetsbolaget är på stark tillväxtmarknad

Efter en lång period av mycket gynnsamma förhållanden för fastighetsinvesteringar i väst, funderar många på om det håller på att bromsa in och om utvecklingen går att replikera på annat håll.
Det svenska fastighetsbolaget är på stark tillväxtmarknad - 05_binary_6976423.jpg

Det noterade Fastighetsbolaget Tectona Capital AB har tagit fasta på möjligheterna som erbjuds i tillväxtmarknader. De bedriver verksamhet med fokus på fastighetsinvesteringar och uthyrning av mindre men centralt belägna lägenheter i Panama.

Stark tillväxt. Enligt Världsbanken är Panama en av världens snabbast växande ekonomier, med en genomsnittlig tillväxt på 8,5 % sedan 2006. Förutom transporter och finans har landet även betydande naturtillgångar och en livskraftig gruvnäring.

Landets betydelse för världshandeln går knappt att överskatta i och med Panamakanalen – det bygge som sedan 1914 låter fartyg åka mellan Atlanten och Stilla Havet utan att behöva runda Kap Horn. Kanalens betydelse för landets ekonomi är betydande, fartyg står på kö för att passera året runt och passageavgifterna levererar stabila intäkter. Här, där avstånden mellan oceanerna är som allra minst, finns sedan 2014 även det svenska fastighetsbolaget Tectona.

Panama genomgår kraftfulla moderniseringar. På många sätt. En av de viktigaste är att genomsnittsfamiljen i Panama krymper och att det gamla generationsboendet är på väg ut. Ungdomarna flyttar hemifrån tidigare och suget efter att få prova på ett modernt singelliv i storstaden växer starkt. Den starka urbaniseringen med trafikproblem som följd, för också med sig behov om mindre övernattningsboenden i city.

Smått är lönsamt. Vad gäller fastighetspriser kan Panama fortfarande jämföras med mindre utvecklade länder – skillnaderna mot till exempel Västeuropa är enorma. Centralt belägna bostadsfastigheter med ett par decennier på nacken kan köpas till priser omkring 14.000 svenska kronor per kvadratmeter.

Hyresmarknaden är ännu i sin linda. Men hyresnivåerna påminner om kända storstäders högre hyresnivåer, särskilt vad gäller små lägenheter på omkring 40 kvadratmeter eller mindre. För sådana kan hyresnivåerna ligga upp emot 6.350 kronor per kvadratmeter och år – långt högre än de toppnivåer som gäller vid nybyggen i centrala Stockholm.

Stora lägenheter görs mindre. Tectona letar främst efter välbelägna fastigheter i Panama City byggda för ett par decennier sedan, hus som därmed är betydligt billigare än rena nybyggen men ändå är i ett gott grundskick. Med relativt små investeringar kan lägenheterna förvandlas från stora och kanske något omoderna, till små och högt eftertraktade.

Kontrasten mellan de relativt låga fastighetspriserna och de, för smålägenheter, ansenliga hyrorna i Panama City är ett recept för hög avkastning.

Måttlig konkurrens. De bostäder som byggs säljs sällan till bostadsbolag. Det enkla skälet är att bostadsuthyrningsföretag, till exempel av nordisk modell, fortfarande är ovanliga i landet. Den hyresmarknad som existerar präglas i stället av välbeställda privatpersoner, som köper en eller två extra lägenheter för att få en sidoinkomst – liknande den “buy to let”-modell som är vanlig bland annat i Storbritannien.

Men efterfrågan på hyresbostäder, framför allt från landets unga, är stor. För Tectona som känner den lokala marknaden ytterst väl, och utan större konkurrens från andra bostadsuthyrningsföretag,  finns alla möjligheter till god tillväxt.

Industriell kompetens. Till skillnad från privatpersoner som hyr ut lägenheter har Tectona som fastighetsbolag även en industriell kompetens. Man vet vilket tekniskt underhåll som behövs – i dag och i morgon. Man vet vilka typer av bostäder hyresgästerna efterfrågar och var bostäderna helst bör ligga. Dessutom vet man vilka åtgärder som bör genomföras för att fräscha upp och förbättra lägenheterna – och inte minst vilka hantverkare som passar för jobben. Med en stor mängd lägenheter är man en attraktiv aktör att vända sig till i marknaden.

Nyemission

Tectona gör i dagarna en nyemission och teckning kan ske under perioden från och med 16 oktober 2019 till och med den 5 november 2019. Emissionens syfte är att anskaffa kapital till förvärv av fler fastigheter och för att öka mängden lägenheter till uthyrning. Med mer eget kapital i kombination med bankfinansiering kan fler objekt tas in i portföljen. Emissionen är fullt garanterad och kommer tillföra bolaget 5 miljoner kronor.

– Det här är en offensiv emission för att kunna förvärva fler fastigheter. Fortsatt expansion kommer öka lönsamheten, säger bolagets VD Johan Skålén.

Läs mer på www.tectona.se.

RISKINFORMATION

Detta är en annons från Tectona Capital AB Fonder. Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion. Eftersom det här handlar om en investering i någon form vill vi påminna om att en investering innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Kapital som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.