Innehåll från annonsör

Diagnostikutveckling som räddar liv och sparar vårdkostnader

Svenska Prolight Diagnostics utvecklar små mobila instrument som möjliggör snabb diagnos av hjärtinfarkt – en teknologin som kan rädda liv. Nu genomför bolaget en nyemission för att ta nästa steg mot en marknad i tillväxt.
Diagnostikutveckling som räddar liv och sparar vårdkostnader - mariaholmlund_Prolight_binary_6917983.jpg

I Sverige drabbas ungefär tre personer i timmen av hjärtinfarkt.

– Med snabbare och mer korrekta diagnostiska tester kan vi rädda fler liv och spara pengar för vården. Dessutom kan vi utveckla en bra affär, säger Maria Holmlund, vd på Prolight Diagnostics.

Bolaget utvecklar ett testsystem baserad på patenterad teknologi för användning vid så kallad Point Of Care Testing (POCT) – mobila instrument möjliggör testning nära patienten och ger snabba provsvar. Till en början fokuserar Prolight Diagnostics på mätning av troponin – ett ämne som hjärtat utsöndrar vid en hjärtinfarkt.

Snabba provsvar ger effektivare behandling
Ett test som i dag utförs på sjukhuslabbet kan ta timmar. POCT-tester däremot, utförs nära patienten och tidigt i vårdkedjan. Det kan vara i primärvården eller på akutmottagningen. Provsvaren kommer inom 10 till 20 minuter.

– Läkaren får provresultaten i direkt anslutning till provtagningen. Ju tidigare rätt diagnos kan ställas desto snabbare kan effektiv behandling sättas in.

Teknologipartner i Cambridge
Prolight Diagnostics utvecklar testet i samarbete med The Technology Partnership (TTP) som är ett oberoende och ledande teknikutvecklingsbolag med bas i Cambridge. Flera viktiga milstolpar uppnåddes under den första utvecklingsfasen.

– Under den första fasen, som avslutades framgångsrikt i mars tidigare i år, har vi fokuserat på att säkerställa att förutsättningarna finns för att utveckla ett högkänsligt troponintest i POCT format. Vi följer vår plan vad gäller prestanda på testet, kostnader och tid, säger Maria Holmlund.

Projektets andra fas, det vill säga vidareutvecklingen av testet, möjliggörs genom nyemissionen. Tillsammans med TTP kommer de att arbeta med ytterligare optimering, instrumentutveckling, användarvänlighet och automatisering.

– Vi är ett litet bolag och rädda om våra begränsade resurser. Vi kommer att lägga den största delen av kapitalet från nyemissionen på utveckling. När vi har tagit fram det högkänsliga troponin-testet för hjärtinfarkt, har vi också en bra plattform för att utveckla tester inom andra områden.

Stort behov på marknaden
Enligt Maria Holmlund har flera läkare internationellt bekräftat att det finns ett stort behov av ett högkänsligt POCT-test för troponin. Marknaden för POCT-test är under stark tillväxt och 2017 estimerades den till drygt 18 miljarder amerikanska dollar:

– Hjärtmarkörer är det näst största området inom POCT-tester och testet som vi utvecklar finns inte på marknaden i dag. Det finns en stor affärsmässig potential, avslutar Maria Holmlund.

Fakta: Nyemission Prolight Diagnostics

● Teckningsperiod: 4 juni – 20 juni

● Företrädesemission: möjlighet till teckning även av allmänheten utan företräde. Omfattning ca 40 MSEK före emissionskostnader. Garanterad till ca 85 %. Företrädesrätt – tretton (13) befintliga aktier ger rätt att teckna tre (3) Units. Varje bef. aktie ger en uniträtt och 13 st uniträtter ger rätt att teckna 3 Units till kurs 2,25 kr/Unit.

● En Unit består av en aktie och en teckningsoption (TO3). Tre (3) teckningsoptioner av serie TO3 berättigar innehavaren att under perioden 1 februari t o m 28 februari 2019 teckna ytterligare en ny aktie för 2,85 SEK/st.

Läs mer om erbjudandet här

Riskinformation:

Detta är en annons från Prolight Diagnostics. Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion. Eftersom det här handlar om en investering i någon form vill vi påminna om att en investering innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Kapital som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets