Vad är artificiell intelligens?

PODCAST KAPITALET. Riskkapital regnar över nya tillämpningar av artificiell intelligens, men vad är det för något egentligen? Vi träffar KTH-professorn Stefan Carlsson och reser tillbaka till 1950-talet, då allting började. 
Vad är artificiell intelligens? - kapitalet_binary_6843042.png

 

Tekniken bakom modeordet artificiell intelligens förutspås vända upp och ned på allt: Finansbranschen, försäkringsindustrin, sjukvården, tillverkningsindustrin och, förstås, mediemarknaden. Allting började i princip samtidigt som datorn föddes, och tidiga entusiaster – som britten Alan Turing – filosoferade redan i mitten av 1900-talet om maskiner som kunde tänka. Tidigt gjordes iögonfallande framsteg när hårdvara utformades för att efterlikna neuronernas funktion i människans hjärna. Men trots detta fann sig hela forskningsområdet i skuggan av starka tvivel på om idén bakom artificiell intelligens någonsin skulle realiseras. Och vad innebär egentligen intelligens, för den delen? Sedan kom genombrottet i början av 2000-talet, och allt ställdes på sin ända. “Vad datorn förstår eller inte, det vet vi inte. Vi vet bara att metoderna fungerar”, säger Stefan Carlsson, professor emeritus på KTH i Stockholm. 

<span class='js-extra-html' data-iframe='’>

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.