Premiumnyheter

Premiumnyheter 4/7 22:00

Singapores komplexa arbetsfördelning

Råvaror och militärmakt bygger inga beständiga framgångar. Allt handlar om sofistikerad arbetsmarknad, kunskaper och global uppkoppling.

Premiumnyheter 4/7 22:00

Tallinns nya företagsamma generation

Ju fler generationer som haft välfärd, desto färre vill offra sina ungdomsår på krävande ­utbildningar. Därför kommer dagens rika att tappa gentemot tillväxtländerna och den eviga dynamiken mellan fattiga och rika bestå.

Premiumnyheter 4/7 22:00

Branscher för auktoritära ledare

Jämfört med nationer är bolag enkla och lättanalyserade institutioner. Därför har företags­ledare som Donald Trump få erfarenheter för att leda världens viktigaste demokrati.

Börs- & ekonominyheter 4/7 22:00

Den politiska volatilitetens tid

Dagens demokrati handlar mer om ökad volatilitet än om höger och vänster. Det stänger ute den mittenpolitik som krävs för att marknadsekonomi och demokrati ska fungera.

Premiumnyheter 4/7 22:00

EU: jätte ekonomiskt och dvärg politiskt

Berättelsen om EU handlar om ideliga misslyckanden. Men praktiskt taget alla europeiska länder har anslutit sig till de fyra friheterna, en enorm framgång.

Premiumnyheter 4/7 22:00

De arga medborgarnas stad

Framsteg på det tekniska området gör att protektionism och nationalism växer i västvärlden. Men för den yngre generationen är den globaliseade världen en självklarhet.

Premiumnyheter 4/7 22:00

Anglosaxarna slits mellan olika världar

Den globaliserade världen gör att nya grupper hamnar i utanförskap. Men trots att den anglosaxiska demokratin är utsatt för hård press på sina håll, står den stark.