Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

8 frågor: vd Jan van de Winkel

2017-04-04 22:00
Genmabs vd Jan van de Winkel.
Vilken är din bakgrund?

– Jag är immunolog från universitetet i Nijmegen och är ­professor inom immunterapi vid universitet i Utrecht (båda i ­Nederländerna, reds anm).

Hur länge har du verkat i Genmab?

– Jag var med och grundade bolaget 1999. Fram till 2010 var jag forskningschef vid Genmab när jag samma år fick frågan om jag ville bli vd.

Är Genmab omgärdat av en stiftelse som de danska läkemedelsföre- tagen Novo Nordisk och Lundbeck?

– Genmab har ingen enskild storägare med mer än 5 procent av aktierna. Vi har en stor andel ”free float” jämfört med hur det ser ut i många andra danska ­företag som stöttas av olika stiftelser.

Ni verkar inom immunoterapeutiska cancerläkemedel. Vilka cancertyper är ni inriktade mot?

– Genmab är inriktat på att utveckla antikroppar som erbjuder fler behandlingsalternativ för cancer. Darzalex [daratumumab] har en dokumenterad ­immunterapeutisk mekanism och den substansen är för närvarande i kliniska studier för ett antal olika tumörtyper. Vi har också ett antal molekyler i preklinisk utveckling i samarbete med våra partner Bio NT och Aduro som har potential att fungera immunoterapeutiskt. Vi har ännu inte offentliggjort vilka typer av cancer vi vill angripa med dessa prekliniska ­molekyler.

Hur ser du på immunoterapeutiska cancermediciner som en framtida cancer­dödare? Och vilken blir er roll jämfört med de mycket större bolagen?

– Vi tror fullt och fast på ­immunterapin som en metod att bekämpa cancer, och vad gäller vår roll så hoppas vi kunna utveckla nästa generation av immunoterapeutiska mediciner. Målet är att kunna erbjuda olika typer av behandling för olika patienter.

Utvecklar ni traditionell cytostatika också?

– Vi är inriktade på och utvecklar antikroppsmediciner som erbjuder differentierade behandlingsmetoder för cancerpatienter som är mycket bättre än de nuvarande behandlingsmetoderna.

Ni har två läkemedel på marknaden. Vilken är er bästa uppskattning om hur många läkemedel ni har på marknaden om fem eller tio år?

– Vi har två antikroppar som vi marknadsför och vi siktar på att finna nästa potentiella vinnare i vår pipeline inom de kommande tre till fyra åren.

Hur länge planerar du att sitta kvar på vd-posten?

– Jag är väldigt engagerad i Genmabs vision om att vi ska marknadsföra vår egen ­cancermedicin senast 2025. Mitt mål är att skapa ett ikoniskt biotech-­företag som kan leverera verkligt differentierade behandlingsmetoder till olika patienter.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom