Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”ABB skiftar ut mer”

2019-02-06 18:00

BÖRSGOLVET.

Oj, oj, oj. Rapportfloden är i gång och vännerna vet inte vad de ska tro.

– Rapporterna är rätt ljumma. En del ser okej ut, men det beror ju framför allt på att förväntningarna är rejält nedtryckta, säger en croissant, apelsinjuice och caffe latte på Riche.

Det hindrar inte att kurserna fortsätter ticka upp.

– Feds omläggning av räntepolitiken lär ge bolagen extra skjuts. Tur vi har USA, tillägger frukosten.

ABB:s försäljning av affärsområdet Power Grids till Hitatchi har inte fått kursen att röra sig nämnvärt. Det kommer Christer Gardell inte låta sig nöjas med.

– Han trycker på för att ännu mer pengar ska skiftas ut. Det som meddelats hittills är alldeles för lite för att kursen ska dra. Det kommer han inte att acceptera, säger en middagsgäst på EY Entrepreneur of the Year-finalen i Blå hallen.

Det är inte det enda Gardell kommer att trycka på för.

– Att vd Ulrich Spiesshofer gett med sig vad gäller styckningen räcker inte för att han ska sitta säkert. Gardell har velat byta ut honom länge och kommer att se till att det görs, säger middagsgästen.

På tal om Christer Gardell säger en frukostgäst på Grodan att försäljningen av Volvo till Li Shufu var synnerligen vältajmad.

– Volvo kanske inte blev Gardells bästa affär. Men lastbilsmarknaden ser ut att ha mättats och aktierusningen är över för den här gången.

En annan sak som intresserar vännerna är Cristina Stenbeck och hennes avhopp från Kinnevik.

– Vad är vitsen med en friare roll om man ändå bär hela ansvaret? Hon kommer att göra egna investeringar och för det behöver hon pengar. Hon säljer av en del av innehavet så småningom, säger en fotbollsmamma på inomhusmatch på Lidingö i helgen.

En 50-årsgäst i smoking på Stallmästaregården tror att spekulanterna på hennes aktiepost står på kö.

– Många företagspirater har försökt lägga beslag på investmentbolag historiskt. Du kan slå dig i backen på att corp-firmorna gör sig redo för att attackera. Det behövs inte någon megainvestering för att ta kontroll över bolaget och substansrabatten är hög. Kinneviks bolag ligger kanske lite utanför Fredrik Lundbergs comfort zone, men jag sätter ändå mina pengar på att han blir tagare. Då ger han Wallenbergarna en rejäl kamp om vem som är näringslivets mäktigaste.

Inom fastighetssvängen börjar jakten på värdestegring via prestigekåkar i Stockholms A-lägen gå för långt, säger en caesarsallad.

– Jag sätter min hatt på att den som köper expansiva fastighetsbolag med rejäla gap mellan yield och en väl genomtänkt finansiering blir kommande års stora vinnare. Jens Engwalls Nyfosa ska definitivt in i korgen. David Mindus Sagax och norrländska NP3 likaså.

Lundbergs Hufvudstaden duger fint att placera förmögenheter i, men blir inget vidare för att förränta dem. Institutionerna som orkar göra jobbet och ta sig utanför gyllene triangeln blir de med nöjdast kunder.

Om marknaden för kommersiella fastigheter har hälsan i behåll är det svårare att säga samma sak om bostadsmarknaden. Bostadsutvecklarna på börsen har med vissa undantag haft samma utmanande utveckling som den venezuelanska bolivaren. Golvets vänner surrar som vanligt om Oscar Properties, och huruvida bågen har spänts för hårt. Många av kunderna har köpt på spekulation, och pressade priser gynnar ju inte precis affärsmodellen, säger ett isterband på Operakällarens bakficka.

– I februari har alla hyresgäster flyttat in i det första av Norra Tornen. Det prestigeprojektet svajar betänkligt och det ska bli väldigt intressant att se hur många av lyorna som ligger på Hemnet en månad senare. Redan nu är ett gäng ute till försäljning.

Läge att hålla fingrarna borta från köpknappen.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom